Woensdag (9 september) houdt het in Amstelveen gevestigde China Alarm samen met de Britse stichting Uyghur Christian Society een internationaal webinar van 19.00 tot 21.30 uur, onder de titel ‘Life Under The CCP In China – Forced Organ Harvesting: Facts and Myths’. In het bijzonder is het online evenement bedoeld voor Kamerleden en diverse ministers.

Het webinar gaat over de gedwongen, staat-gedreven orgaanroof in de Volksrepubliek China. Hierbij worden met name gewetensgevangenen, in het bijzonder Falun Gong beoefenaars, maar gedurende de afgelopen jaren ook steeds meer Oeigoeren, op grote schaal en gruwelijke wijze vermoord.

Barbaars

Daarom wordt deze barbaarse praktijk ook ‘Live Organ Harvesting’ genoemd. “Het gaat vooral om onschuldige, gezonde en veelal jonge mensen die in China omwille van hun geloof en / of etniciteit op extreme wijze worden vervolgd en ten behoeve van organen en profijt door de Chinese Communistische Partij (CCP)-  en dus de Chinese regering –  als het ware worden geslacht”, zegt de Amstelveense Tanja Zondervan. Opdracht tot uitroeiing van de Falung Gong beweging gaf de voormalig Chinese leider Jiang Zemin, weet ze. Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) die zich in sterke mate voor dit thema inzet, zal het online event bijwonen. Zijn collega Lilianne Ploumen (PvdA) laat zich door een beleidsmedewerker vertegenwoordigen.

Deskundigen

Het internationaal webinar is te volgen via het YouTube kanaal van China Alarm. Aan het einde is een half uur gereserveerd voor vragen en antwoorden daarop. De organisatoren Dr. Enver Tohti en Tanja Zondervan hebben zeven deskundigen uit vijf landen uitgenodigd, hun kennis inzake de orgaanroof in China met het Nederlandse en internationale publiek te delen.

De meeste experts die tijdens de meeting spreken, hebben een medische of juridische achtergrond. Twee van hen zijn Oeigoeren. De sprekers zijn: Internationaal mensenrechtenadvocaat David Matas (Canada), advocaat en voormalig staatssecretaris David Kilgour (Canada), de medisch deskundigen prof. dr. HUIGE LI, farmacoloog (Duitsland), de Japanse transplantatie chirurg dr. Yoshihide Ogawa en voormalig chirurg in Xinjiang dr. Enver Tohti (VK). Vanuit de Verenigde Staten dragen onderzoeksjournalist Ethan Gutmann en belangenbehartiger voor de mensenrechten van de Oeigoeren evenals adviseur van het World Uyghur Congress (WUC) dr. Erkin Sidick aan de webinar bij.

ETAC

Vier van de sprekers zijn verbonden aan de internationale ‘International Coalition to End Transplant Abuse in China’ (ETAC), de organisatie die ervoor zorgde dat een volkstribunaal werd opgericht dat de orgaanroof in China onderzocht, het zo genaamde ‘China Tribunaal’, volgens Zondervan een onafhankelijk tribunaal over gedwongen orgaanroof bij gewetensgevangenen in China. Dat kwam in maart met een vernietigend oordeel. Het volkstribunaal werd voorgezeten door mensenrechten advocaat Sir Geoffrey Nice QC, hoofdaanklager bij het Joegoslavië Tribunaal. Enkele dagen geleden kondigde hij de oprichting van het ‘Uyghur Tribunal’ aan.

Geen aandacht

Zondervan zegt door middel van de online happening meer bekendheid te geven aan “deze uitzonderlijk gruwelijke misdaad tegen de menselijkheid die al vele jaren onder gebrek aan aandacht lijdt, zowel binnen de politiek als binnen de media”. En als de orgaanroof niet lijdt onder een tekort aan aandacht, ondervindt het onderwerp volgens haar soms schade door publicatie van onjuistheden .

“Op 17 juni gebeurde dat nog door een brief van Minister Stef Blok aan Tweede Kamerleden van de commissie BZ waarin hij feitelijk onjuist schreef: “Het betreft in China meestal organen van postmortale donoren.” China Alarm kwam prompt met een persbericht waarin het zei dat het bovenal gaat om massamoord en medische genocide.

Zondervan: “Minister Blok heeft de onjuistheid nog niet gecorrigeerd en naar ons weten is hij na meer dan twee maanden zijn belofte aan Kamerleden nog niet nagekomen hen alsnog te informeren omtrent waarop het door hem gestelde is gebaseerd. Uit recente correspondentie met het ministerie van BZ, en eerder met het ministerie van VWS, bleek een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp.”

Geen karkassen

Dit najaar zullen de ministers Blok, De Jonge en Grapperhaus de Kamerleden over de orgaanroof in China voorlichten. Zondervan vraagt zich af of die reactie wel correct wordt.  “Het ministerie van VWS schreef vorig jaar schreef zich de orgaanroof in China niet voor te kunnen stellen en de minister van BZ had het vooral over karkassen in plaats van over in leven zijnde mensen, die overlijden door van vitale organen te worden beroofd. En Grapperhaus zal er op basis van wat zijn collegae beweren wel niet snel toe overgaan orgaantoerisme strafbaar te stellen.”

Zowel China Alarm als de Uyghur Christian Society zijn zeer bezorgd dat de Nederlandse regering zich weer, zoals al veertien jaar lang, van alle verantwoordelijkheid wil ontdoen.  Elk jaar worden in China volgens de organisatie circa 85.000 tot 115.000 gewetensgevangenen voor hun organen vermoord.

20 jaar cel

Nederland met volgens Zondervan eindelijk de door het Europese Parlement en de Europese Raad al jaren gevraagde ratificaties ondertekenen, de orgaanroof publiekelijk te veroordelen en Nederlandse burgers te informeren. “Alleen door burgers te informeren kunnen zij ervoor worden beschermd ongewild en onbewust medeplichtig te worden aan één of meer moorden.”

China Alarm wijst er op dat de strafmaat van een in België ingevoerde wet tegen orgaantoerisme tot jaar celstraf is. “In Nederland daarentegen reduceert een minister slachtoffers van moord tot “postmortem donoren” en veegt hij daarmee in feite een massamoord al gedurende meer dan 21 jaar en honderdduizenden slachtoffers onder het tapijt. Dit past niet bij de normen en waarden die de gemiddelde Nederlander hanteert en die burgers van de regering mogen verwachten. Je hoeft geen Christen te zijn om je tegen medische genocide uit te spreken. De tijd van wegkijken en ontkennen is voorbij. Politieke besluiten moeten gebaseerd zijn op feiten, niet op fabels, wishful thinking of het Chinese narratief.”

BZ komt niet

De organisatoren van het online event hebben de ministers van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport evenals Justitie en Veiligheid en alle leden van de vaste Kamercommissies uitgenodigd en hopen hun interesse voor dit zeer urgente probleem te hebben gewekt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten, niet aan ons webinar deel te nemen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.