“Als die klokken nou ook nog in die toren komen, is het bijna als vroeger”, zei iemand. De dagkerk, het bijgebouwtje van de Heilige Geestkerk op de hoek van de Haagbeuk- en de Lindenlaan, was even na zeven uur maandagavond al bomvol. En dat bleef zo tijdens de inloopavond. Omwonenden bekeken de tekeningen, de startnotitie voor het te bouwen appartementencomplex, de maquette en foto’s. De nieuwbouw bij de kerk vindt plaats onder architectuur van het Amstelveense (in de Dorpsstraat gevestigde) bureau Hoogeveen.

Bijna was de kerk volledig gesloopt om de flats te laten verrijzen. Dat gebeurt nu niet, omdat er na de verkoop door het bisdom aan een projectontwikkelaar een gemeentelijk monument van werd gemaakt. Om het bouwwerk te redden, schrijft wethouder Herbert Raat op zijn weblog. Voorheen zou het, zoals veel andere kerken en andere objecten, met de grond gelijk zijn gemaakt. Men dacht alleen aan uitbreiding en daarvoor moest alles wijken.

Maar sinds enkele jaren waait er een andere wind en is bij de gemeente het besef van historisch en cultureel erfgoed ingedaald. Er is lang met de eigenaar van de gronden en de kerk onderhandeld. Die wilde op de hele locatie nieuwe woningen zetten, wat dus sloop van de kerk zou inhouden.

Erfgoed

“Er was een tijd dat het zo ging in Amstelveen, nu doen we dat niet meer”, meldt Raat. “Ons historisch erfgoed staat weer hoog op de politieke agenda.” B&W hielden vast aan de monumentale status van het gebouw plus de klokkentoren. Daaraan moet nu een maatschappelijke functie worden gegeven, waarna de eigenaar er een huurder voor mag zoeken.

Geen sociale huur

Er komen 57 koopappartementen, waarvan 60% in het middensegment en de rest in de vrije sector. In die laatste heeft men een appartement van 70 tot 100 vierkante meter voor 4 of 5 ton, in elk geval meer dan 363.000 euro, waarvoor de woningen in de middenklasse weg gaan, maar dan heeft met ook maximaal 70 vierkante meter. Er komen absoluut geen sociale huurwoningen bij in Keizer Karelpark, wat Raat prima vindt, omdat men die vooral heeft in de wijk. Dat was in overeenstemming met het gemiddelde inkomen daar (€ 34.329) bleek in 2015, vijftien procent lager dan gemiddeld in heel Amstelveen.

“Nu zijn er vooral veel sociale huur woningen. Gelukkig komen er weer koopwoningen bij”, schrijft Raat. “Zo kunnen mensen kopen in plaats van levenslang huur betalen aan de woningbouwcorporatie. Belangrijke eis zal zijn dat er een zelfbewoningsplicht komt voor de kopers. Wij bouwen niet voor speculanten.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.