Het aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar is sinds het begin van de coronacrisis met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, zegt franchisenemer Chris der Salm van de Hypotheker in Amstelveen. De sterke toename is volgens hem opmerkelijk, omdat starters het juist erg moeilijk hebben op de huizenmarkt.

Het aanbod van woningen nam door de coronacrisis toe en daardoor lijken steeds meer starters hun weg naar de huizenmarkt te vinden. Ook willen zij profiteren van de lage hypotheekrente. De opmars van deze groep huizenkopers is volgens De Hypotheker mede te danken aan de financiële steun die zij veelal krijgen van hun ouders.

Stijging hypotheek

Op dit moment is bijna één op de drie hypotheekaanvragen afkomstig van een huizenkoper in deze leeftijdscategorie, zegt de Hypotheker. Het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in de leeftijd tot 25 jaar steeg de laatste drie maanden met bijna 150 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde hypotheekbedrag in deze leeftijdscategorie nam in een jaar toe met 14 procent naar 198.911 euro.

Starterslening

De gemeente hanteert een starterslening voor degenen die er met een bank niet uitkomen qua hypotheek. De onzekerheid over de gevolgen van de coronacrisis lijkt voor veel jonge huizenkopers juist de reden voor het afsluiten van een hypotheek op dit moment, zeker nu de rentetarieven het dieptepunt bereikt lijken te hebben en het woningaanbod toenam.

Het woningaanbod in de vier grote steden is in het laatste half jaar met bijna 10 procent toegenomen. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat het aantal jonge huizenkopers tussen de 25 en 35 jaar gemiddeld 22.500 euro aan eigen middelen inlegt.

Keerpunt

“De stijging van het aantal jonge huizenkopers is opvallend, omdat het juist voor starters door de oververhitting op de woningmarkt lange tijd erg moeilijk was een betaalbare woning te vinden. Jonge huizenkopers worden hierdoor vaak gedwongen langer thuis te wonen of te blijven huren tegen relatief hoge huurprijzen”, zegt Der Salm. “Het lijkt erop dat door de coronacrisis een keerpunt is ontstaan. Het aanbod woningen is de laatste maanden toegenomen en het aantal verkochte woningen loopt op. Vooralsnog blijven de woningprijzen stijgen als gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar we zien dat deze stijging nu echt begint af te vlakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.