Hoewel overwegend tevreden zijn medewerkers van verpleeghuis De Luwte wel bang voor besmettingen en kregen zij voor de nieuwe taken in verband met de op proef ingevoerde bezoekregelingen weinig voorbereidingstijd. Die conclusies staan in een rapport van een door de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) ingesteld onderzoek naar de proef in 26 verpleeghuizen in Nederland waar sinds 11 mei weer bezoekers werden toelaten.

Het Zonnehuis De Luwte was er een van die 26 en nam – overigens vrijwillig – deel aan de proef deel in de regio Amsterdam. De proef is landelijk gemonitord door de SANO.

Resultaten

Die onderzocht de verwachtingen van de medewerker, de invulling en uitvoerbaarheid van de richtlijnen en de ervaringen van alle betrokkenen. In het rapport dat afgelopen week is verschenen melden nagenoeg alle betrokkenen overwegend zeer positieve reacties en gevolgen bij bewoners. Wel zijn medewerkers,  zoals gezegd, bang voor besmettingen. Naasten geven in het onderzoek aan de informatievoorziening duidelijk en prettig te hebben gevonden.

Bezoekmogelijkheden

Inmiddels is de regeling vrijgegeven voor alle Nederlandse verpleeghuizen. In de verpleeghuizen van Zonnehuisgroep Amstelland kunnen vaste bezoekers een-op-een met een bewoner afspreken. Naasten kunnen bovendien in de speciaal hiervoor gemaakte “Zonnekamers” met meer personen op bezoek komen.

Hectiek

De veranderingen in de richtlijnen volgden telkens kort op elkaar en lijken mede daardoor niet altijd goed aan te sluiten. Bovendien zijn ook behandelaren, pedicures en kappers sinds kort weer aan de slag gegaan in de verpleeghuizen, conform een draaiboek en instructies en na het volgen van trainingen. Zonnehuisgroep Amstelland blijft daarom de komende tijd evalueren wat de effecten zijn van elke aanpassing en of de risico’s op besmetting voldoende beperkt blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.