De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waartoe Amstelveen behoort, heeft extra maatregelen genomen wegens de toenemende drukte in de binnenstad. Maar het gaat eigenlijk exclusief om Amsterdam, waarvan trouwens de burgemeester Femke Halsema voorzitter is van de Veiligheidsregio en ook tekende voor het verbod op demonstraties als de door haar desondanks toegestane protestmeeting op de Dam.

Vorige week heeft politie een einde gemaakt aan aantal illegale feesten, onder andere in het Amsterdamse bos, waar trouwens Amstelveense handhavers tot ergernis van B&W de achtergelaten troep moesten opruimen.  Het waren allemaal feesten waarop overigens door het publiek weinig afstand tot elkaar werd gehouden. Handhavers van de gemeente en de politie zijn daarom ook dit weekend weer alert op illegale feesten en grijpen in als het nodig is, waarschuwt het bestuur van de veiligheidsregio, waartoe ook de burgemeester van Amstelveen hoort.

Controles

Het zegt zich nu zorgen te maken over een mogelijke toename van Covid-19 besmettingen. Ook Amstelveners kunnen naar Amsterdam gaan, maar dat lijkt in beperkte mate het geval. In het hoofdstedelijke Wallengebied worden maatregelen genomen om bezoekersstromen beter te beheersen. Dit weekend vinden extra controles plaats bij zaken die veel publiek trekken. 

Drukker

Sinds de versoepeling van de landelijke corona maatregelen begin deze maand wordt het steeds drukker in de stad Amsterdam. Dagjesmensen uit Nederland of toeristen uit omringende landen komen weer vaker erheen en in delen van de binnenstad houden bezoekers te weinig afstand van elkaar. ‘Daardoor ontstaan risico’s voor de volksgezondheid van Amsterdammers en bezoekers’, vindt het bestuur dat een lokale (of regionale) uitbraak van het coronavirus wil voorkomen.

Wallen

De drukte op de Wallen wordt actief gemonitord door de gemeente, 40 hosts en verkeersregelaars begeleiden de bezoekersstromen en kunnen in diverse stegen gaan doseren als dat nodig is. Op vrijdag en zaterdag wordt 18.00 uur af eenrichtingsverkeer ingesteld. Als het te druk wordt kan besloten worden stegen tijdelijk af te sluiten voor bezoekers. Overigens kunnen bewoners op elk moment het gebied in en uit.

Winkelend publiek

Om meer ruimte te creëren voor het winkelend publiek, wordt op zaterdag en zondag bij toenemende drukte eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat: de Dam richting het Muntplein. Van de Heiligeweg af is er geen toegang tot de Kalverstraat en van het Spui af wordt het publiek richting De Munt geleid. Bij te grote drukte kan er gedoseerd worden en in het uiterste geval wordt de straat tijdelijk afgesloten.

Met behulp van tekstkarren en berichten op Twitter en Facebook wordt het publiek geïnformeerd en gewaarschuwd over grote drukte en eventuele afsluitingen. De maatregelen worden na het weekend met de betrokken partijen, waaronder de winkeliersverenigingen, geëvalueerd.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het bestuur van de Veiligheidsregio ziet het voorkomen van een uitbraak als een gezamenlijke verantwoordelijkheid, dus ook die van Amstelveen, hoewel de nadruk op Amsterdam valt. ‘Bezoekers en Amsterdammers wordt met klem verzocht drukke plekken te mijden en afstand te houden’, zegt een verklaring van dat orgaan. Ondernemers, vooral de horeca, mogen na maandenlang omzetverlies, wel weer publiek ontvangen, maar ze moeten zich houden aan de noodverordening, waarin onder meer staat dat men (ook buiten in een wachtrij) 1,5 meter afstand moet houden. Dat laatste blijkt er de oorzaak van dat veel cafés al weer gesloten of nooit open gegaan zijn. Het bestuur van de Veiligheidsregio: “Veel buitenlandse bezoekers in de binnenstad kennen de Nederlandse corona regels niet. Dat geeft ondernemers een extra verantwoordelijkheid.”

Regels

Het bestuur van de Veiligheidsregio zegt wel te weten dat de meeste ondernemers hun uiterste best doen om te voldoen aan de regels. “Maar een kleine groep lijkt de noodverordening echter minder goed na te leven.” Daarom vinden er dit weekend extra controles plaats in de binnenstad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.