Dat de mishandelde zwangere vrouw met haar peuter tien dagen lang in een kelder onderdak moest zoeken en van het gemeentelijke ‘sociaal team’ het advies kreeg op eigen kosten maar een hotel te zoeken, wat zij dus niet kon betalen, was zowel volgens de SP als de Ombudsman een schrijnend voorbeeld van een verkeerd door ambtenaren opgepakte casus.

De SP-fractie stelde daarover vorige maand mondelinge vragen aan wethouder Marijn van Ballegooijen die door hem schriftelijk zijn beantwoord. Volgens SP-commissielid Wil Roode was dat antwoord overigens nietszeggend. Er stond in de (korte) brief dat de samenwerking met de organisatie Veilig Thuis (VT) intensiever is geworden, er al sinds januari vorig jaar een betere meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling geldt (inhoudende dat direct met VT contact moet worden opgenomen), dat er een betere samenwerking kwam tussen de gemeentelijke sociale en urgente woonzaken teams en dat er een richtlijn werd opgesteld over ‘hoe multidisciplinair overleg gevoerd moet worden’ (dat leert men kennelijk in de sociale opleiding niet).

Schema

Omdat ook de ombudsman verbeteringspunten aandroeg, vraagt de SP-fractie nu schriftelijk naar de nieuwe werkinstructies voor de sociale medewerkers van de gemeente en (ter vergelijking) ook de oude. “Kan de wethouder ons een schema doen toekomen met daarin hoe het was en hoe het nu is?”, vraagt de SP fractie.

De ombudsman vond naar aanleiding van het tragische geval van de zwangere vrouw destijds al dat communicatie en motivering bij te volgen procedures beter konden, in de evaluatie van de casus ook de manier waarop de aanmelding voor een Blijfhuis is weergegeven  een plaats moet krijgen, alsmede het gemeentelijk omgaan met klachten over medewerkers en de procedure omtrent inzage van het dossier door betrokkenen.

Procedures

Volgens de SP hebben B&W van april 2019 tot juni 2020 de tijd gehad om procedures te wijzigingen en verbeteringen aan te brengen in de werkinstructies en processen in de uitvoering. Of er ook echt wel wat is verbeterd vraagt de partij nu schriftelijk.

Zij wil ook weten hoeveel aanmeldingen er in 2019 en 2020 zijn gedaan bij de Raad voor de Kinderbescherming, waar in 2018 opeens een verdubbeling ontstond ten opzichte van vorige jaren, en ook hoeveel zaken door het gemeentelijke Sociaal Team sinds 2016 daarheen en naar VT zijn doorgestuurd, alsmede zijn gemeld bij Jeugdbescherming.

https://www.cijfersrvdk.nl/instroomcijfers#amsterdam-amstelland–amstelveen

2 REACTIES

  1. Overal waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Maar in tegenstelling tot het liberale bedrijfsleven, gelden in de politiek andere regels. Waar iedereen van hoog tot laag in het eerste geval ter verantwoording kan worden geroepen in evaluaties en functioneringsgesprekken, is dat in de politiek niet zo. Daar zijn vage uitspraken of een sorry blijkbaar genoeg. Erken je fout en probeer het goed te maken, maar oh nee dat betekent gezichtsverlies. Dit schept wantrouwen en een verkrampte overheid. Dat is uitermate jammer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.