Is Amstelveen nou echt wel zo tolerant als ze zegt, met name op het gebied van racisme? GroenLinks nam vorige maand al deel met schriftelijke vragen aan de – sinds de gewelddadige en onnodige dood door de VS-politie van een zwarte crimineel – alom opgelaaide discussie. Antwoorden van B&W bleven tot nu toe uit.

Stieneke Kruijer

Oorverdovende protesten, veelal gepaard gaande met omver halen van standbeelden en herschrijven van de geschiedenis, leggen de neiging van de inwoners bloot weg te kijken te kijken als het om racisme gaat, vinden de GroenLinks-raadsleden Ilika Polderman en Stieneke Kruijer. Zij willen weten hoe het echt is gesteld met institutioneel racisme in Amstelveen.

Gekleurde werkloosheid

En zij stellen de bekende vragen of ook in Amstelveen kinderen met kleur een lager schooladvies krijgen dan ‘witte’ (want ‘blank’ mag niet meer) of werkloosheid bij gekleurde mensen groter is en of zij vaker een flexcontract hebben.

Andere vragen zijn hoe de inkomsten verschillen, de kansen van mensen met een kleur op de woningmarkt zijn en hoe hun vertegenwoordiging in verschillende bestuursorganen is. En of de gemeente consequent een ‘inclusief en divers personeelsbeleid’ toepast op alle ambtenarenniveaus.

Spiegel

GroenLinks wil trouwens weten of de door haar gevraagde gegevens wel bekend zijn bij de

Ilika Polderman

gemeente en wat daarmee gebeurt. Er moet nu, kennelijk onder druk van de aangewakkerde discussie, naar eens kritisch in de spiegel worden gekeken, vindt de partij. En daartoe moet de gemeente een serieus onderzoek naar verborgen racisme doen. “Want alleen goede bedoelingen zijn niet genoeg”, vindt de fractie in de gemeenteraad. “Wat doet de gemeente Amstelveen op dit moment actief om racisme tegen te gaan?”

5 REACTIES

 1. Wat een zielig gedoe deze vragen voor de bühne. Wij doen hier niet aan racisme, als ze maar genoeg poen hebben. Kijk maar naar de hoeveelheid niet westerse expats die we hier hebben. Wel doen we volop aan maatschappelijke discriminatie en dan kijken we niet naar kleur. Iedereen die geen poen heeft mag oprotten en wie in de bijstand zit nog harder, die pesten we weg, want deze mensen zijn uitermate verdacht. Zij zijn namelijk de onrendabelen, eigenlijk de parasieten van de maatschappij.
  Neem nou de statushouders. Wij geven ze allemaal zorg op maat, maken ook geen onderscheid want ze krijgen allemaal direct werk als vakkenvuller bij de Hema, of hamburgerbakker bij MacDonald of ze nou hooggeschoold/ laaggeschoold, ( on) gezond zijn of niet. Ook krijgen ze gratis een lening om onze wonderschone taal en tradities te leren?
  Nee, ik ben helemaal voor het zeer humane ,liberale gedachtengoed van de VVD& D66 dat elk mens tot zelfontplooiing wil laten komen. Ook zijn wij voor solidariteit, want wij helpen elkaar allemaal.

 2. Inderdaad wat een pathetisch geneuzel van GroenLinks Amstelveen.
  De gemeente is niet eens in staat het aantal corona doden in verpleeghuizen boven water te krijgen dus hoe gaat zij dan zoiets ongrijpbaars als institutioneel racisme in Amstelveen vaststellen?

  What a waste of time and money.

  • Helemaal met je eens! Laten ze eerst zelf eens aan een anti- racisme cursus deelnemen. Dan krijgen ze zelf inzicht van wat dat eigenlijk is en ook waar de vreemde kronkelredeneringen zitten.

 3. Ik vraag mij af of GL waar pedofilie hoog in het vaandel stond alleen blanke kindjes misbruikte.
  Ook heb ik nooit iets gehoord van de genocide door de GL heilige Pol Pot.
  Heeft misschien niet zoveel met racisme te maken maar toont wel dat vingertje zwaaien aan naar iedereen die het gedoe in USA waar een zwarte draaideur crimineel door een bedrijfsongeval om het leven kwam niet zo interessant vindt.

  • Het domme van GL i.d. vind ik dat zij de Amerikaanse situatie één op één op de Nederlandse copieert. Dat is gewoon lachwekkend. Ik heb eens een Amerikaan die daarin geïnteresseerd was, bij ons diverse achterstandswijken laten zien. Hij moest na afloop gewoon lachen. Hij zei, dat hier dan wel andere mensen in die wijken woonden , maar dat hij zich geen moment onveilig heeft gevoeld en dat dat in de VS toch wel anders was. Ook vond hij de politie veel minder patserig als bij hem thuis, hij vond ze zelfs wat soft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.