“Asociaal”, noemt wethouder Herbert Raat van Handhaving het. Aan Voornsehoek werd een woning tussen andere rijtjeshuizen vrijwel geheel gesloopt en met de nieuwbouw is men nu al tweeënhalf jaar bezig. Raat is en al een paar keer wezen kijken. Hij legde eigenaar Y. Song een dwangsom van 50 mille op. Het werk moet 1 december klaar zijn. Het loopt dan tegen de drie jaar ellende voor omwonenden.

Er is wel een vergunning gegeven door de gemeente voor de nieuwbouw, maar er schijnt weinig haast mee te worden gemaakt. De omwonenden zijn de troep zat. Eigenaar van het pand is een Chinees, die het volgens wijkbewoners gaat verhuren. Aannemer Fred van Beek neemt in de buurt meer verkochte panden onder handen en is via Horatio Vastgoed aan zijn opdrachtgever te zijn gekomen. Wat al die panden met elkaar gemeen hebben, is dat de werkzaamheden lang op zich laten wachten.

December 

Vergunning kon de gemeente niet terug halen, maar de bouw wel aan een limiet binden. Raat beschikt nu over een door Song ondertekend contract, waarin de belooft per 1 december klaar te zijn. Anders moet hij dus een halve ton aan de gemeente betalen, zegt het hoofd van Bouwtoezicht bij de gemeente Ed Paap. De gemeente heeft als het voor hun verkeerd afloopt wel geld, maar de bewoners zitten nog langer in de rotzooi, beseffen zij.

Contract

Raat (links), naast Rosa en Danielle (bewoners van de huizen naast het probleempand) en Ed Paap (rechts). Op voorgrond een van de vele bewoners in de straat.

Donderdag was er een soort bijeenkomst met diverse straatbewoners, Raat en Paap. De wethouder liet de overeenkomst zien en Paap vertelde dat als de eigenaar zich niet aan de overeenkomst houdt een juridische procedure start. Daniëlle Ugrina en Rosa Gil, bezoekers van de bijeenkomst, wonen met hun gezinnen links en rechts van het voor veel onrust zorgende pand. Volgens een van de bewoners is de kans groot dan daar in het begin van de zestiger jaren asbest is gebruikt. Net als in andere woningen in de buurt. Zij sprak er met de aannemer over maar die wist van niks, hetgeen haar óók niet geruststellend in de oren klonk.

Verschrikkelijk

“Wij vinden het verschrikkelijk dat jullie dit overkomt. Het is schandelijk”, zei Raat tegen de omwonenden, die al een paar jaar met ellende van een bouwplaats in hun straat zitten. “Ik veeg niet eens de tuin meer aan, want het heeft geen zin”, vertelde Rosa, die dagelijks met rommel van de bouwplaats naast haar wordt geconfronteerd.

Het zit Raat dwars dat aan de lopende band oude huizen worden verkocht voor verhuur. Mogelijk trekken expats door corona een beetje weg, waardoor het minder interessant zou worden panden te kopen, die op te laten knappen om ze vervolgens te verhuren. In nieuwbouw moet de eigenaar overigens een contract voor zelfbewoning tekenen.

Minder waard

Hij wil eigenlijk het liefst een einde maken de verkoop van huizen links en rechts door beleggers die ze verhuren. Rosa en Daniëlle kunnen intussen wel eventuele schade aan hun huizen, ontstaan tijdens de werkzaamheden, bij de eigenaar in rekening brengen. Maar daarvoor moet, als die niet meewerkt, weer een juridische weg worden bewandeld. “Je koophuis wordt ook minder waard”, denkt ook een bewoner.

Raat: “Onze inzet zal zijn dat je tijdens bouwen of verbouwen, niet asociaal naar je omgeving bent.”

1 REACTIE

  1. “ Onze inzet”, aldus Raat. Wat betekent dat nu concreet betekent, geeft hij geen antwoord op, maar het levert weer een leuk PR fotootje op. Wat een 💩💩.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.