Natuurlijk weer buiten de zorgvuldig weggehouden media schijnt vrijdag coördinator Esther Karssing van de stichting ‘Buurtgezinnen’ een koektrommel aan wethouder (jeugd) Frank Berkhout te hebben overhandigt om te vieren dat zij landelijk nu vijfduizend vraag- en steungezinnen aan elkaar heeft gekoppeld.

‘Buurtgezinnen’ zegt te helpen bij opvoeden in gevallen waarin ouders hun kind niet alle aandacht kunnen geven die het nodig heeft.

Scheiding

Bijvoorbeeld na een scheiding, als een ouder een burn-out heeft of als een broertje of zusje langdurig ziek is. De stichting koppelt die dan aan een stabiel gezin in de buurt. Een kind gaat dan een paar uur per week of eens in de twee weken naar een steungezin en de ouders die het moeilijk hebben, worden ontlast. ‘Buurtgezinnen’ zegt te willen voorkomen dat problemen in gezinnen verergeren en zorgen dat kinderen thuis in hun eigen gezin kunnen (blijven) opgroeien.

Veertien steungezinnen gezocht

Sinds 2015 is Buurtgezinnen in meer dan 115 gemeenten actief. Regionaal koppelen coördinatoren vraag- en steungezinnen aan elkaar. Coördinator Esther Karssing is sinds vier jaar in Amstelveen actief en hoopt dit jaar de 100e koppeling te maken. Op dit moment zoekt zij naar haar zeggen veertien gezinnen, bijvoorbeeld voor een jongetje dat hulp zijn huiswerk kan gebruiken en een plek voor een meisje dat op de bank mag ploffen om even onbezorgd kind te zijn. Op www.buurtgezinnen.nl staat voor welke gezinnen ze op zoek is en hoe gezinnen zich kunnen aanmelden.

Contact

Wethouder Berkhout juicht de vorm van preventie toe. “Steungezinnen zijn onmisbaar in deze tijd waarin sommige gezinnen het steeds zwaarder hebben”, zegt hij. “Vroeger was het heel normaal dat een tante of buurvrouw even een tijdje bijsprong en kinderen opving, kookte of een luisterend oor bood. Dat zou weer wat normaler moeten worden. Want we merken echt dat kinderen die in contact komen met een liefdevol steungezin daar enorm veel profijt van hebben.”

Fotobijschrift: Buurtgezin coördinator Esther Karssing overhandigt een koektrommel aan wethouder jeugd Frank Berkhout.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.