De protestactie van een inwonerskerngroep in de Kastelenbuurt (Westwijk) leidde tot verlaging van tarieven van energiebedrijf Eteck, met terugwerkende kracht per 1 januari.  Bewoners vierden zaterdag 7 oktober jl. dit mooie resultaat.

De bewoners van ongeveer 800 huizen klaagden over de zeer lage temperatuur (ZLT-warmte).

Foute rekenmethode

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) reageerde op die klachten met een onderzoek naar de tarieven, die te hoog bleken en door Eteck werden verlaagd. Het en ergiebedrijf levert via een zogenoemd bronenergienet ZLT-warmte aan inwoners in de Kastelenbuurt. Dit is warmte die inwoners met behulp van een warmtepomp zelf elektrisch verder verwarmen om te kunnen gebruiken voor ruimteverwarming en warm water.

Begin vorig jaar constateerde een bewonersgroep dat de tarieven die Eteck in rekening bracht niet klopten. Volgens de inwoners zou Eteck de maximumtarieven, die jaarlijks door de ACM worden vastgesteld, overschrijden en werd niet altijd de juiste rekenmethode gebruiken.

Aankloppen bij gemeente

Na herhaalde vergeefse pogingen van de inwonersgroep in contact te komen met Eteck, stelde Dianne Hoefakker (ChristenUnie) in september 2022 schriftelijke vragen aan het college van B en W. Die werden aanleiding voor wethouder Floor Gordon om de directeur van Eteck samen met de kerngroep uit te nodigen op het raadhuis. Daardoor kwam de zaak ook bij ACM, het onderzoek intensiveerde naar de gehanteerde tarieven.

Eteck erkende vlak voor de zomer haar onjuiste interpretatie en verlaagde haar tarieven. De ACM besloot recent het onderzoek naar de tarieven van Eteck verder te staken.

Geen formele rol

Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) zegt dat de gemeente formeel geen rol speelt, maar zij vindt het belangrijk dat tarieven transparant zijn voor gebruikers. “Ook voor het draagvlak voor duurzame energievoorzieningen.’, voegt zij er aan toe. “We zijn onder de indruk van de inzet en kennis bij de bewoners en verheugd dat we hebben kunnen bijdragen aan de positieve uitkomst. We rekenen erop dat als er weer iets aan de hand is Eteck en bewoners elkaar nu sneller weten te vinden.”

FOTOBIJSCHRIFT (vlnr): Monique Ruwel, Fred van Rooyen, Richard van Leeuwen (Gemeente), Floor Gordon, Arjen Kanters, Dianne Hoefakker (ChristenUnie), Tjerk Moman. (op de foto ontbreekt inwonerskerngroeplid Mark de Jong)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.