“Eigen Haard is een heel foute organisatie”, zei Henk Jurriën dinsdag. Hij is lid van de Dorpsraad Nes aan de Amstel en was de vorige avond, maandag, naar de informatieavond van Glasdraad geweest. Daar had hij, zoals alle bezoekers, van projectleider Sjouke van Dijk gehoord dat EH, in tegenstelling tot andere corporaties, de kosten van aanleggen van glasvezel geheel voor rekening van haar huurders laat.

Terwijl Eigen Haard eigenaar is van sociale huurwoningen. Maar zij legt daar dus geen glasvezel aan.

Deur dicht

Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen, overigens het enige raadslid dat de Dorpsraad-vergadering bijwoonde, stelde de mogelijkheid van gemeentelijke subsidie voor, waarvoor hij bereid was een motie in te dienen. Maar volgens Jurriën mag de gemeente wettelijk niet participeren en ‘EH heeft de deur dicht gegooid’, zei hij. Voorzitter Henk Boelrijk van de Dorpsraad zei, ondanks aanvankelijk mixed feelings, steeds enthousiaster te worden over GlasDraad, dat zich richt op dorpen en buitengebieden. Het bedrijf wil in die gebieden van Amstelveen, Stichtse Vecht, De Ronde Venen en Ouder-Amstel glasvezel aanleggen, mits minimaal 45% van de 6700 adressen meedoet. Op de vergadering van de Dorpsraad dinsdag werd nog eens gezegd dat een goed functionerend netwerk het best kan worden gegarandeerd door glasvezel, dat met in wezen voor de toekomst en de volgende generatie laat aanleggen.

Providers

In de grote zaal van het Dorpshuis ‘De Nesse’ stonden maandagavond diverse kramen van providers. GlasDraad werkt met zeventien aanbieders samen, zei het bedrijf in een presentatie. Overigens stond daar ook de KPN bij, die wel aandeelhouder is van GlasDraad, in Amstelveen overal glasvezel aanlegt, maar dat niet wil doen in de ‘buitengebieden’, omdat daar de huizen vaak ver uit elkaar liggen en door hun afstand hoge kosten met zich meebrengt.

€ 250

Volgens de presentatie kost het bij Glasdraad, dat in 2017 werd opgericht, niet meer dan € 250, mits men al een bestaande coax aansluiting heeft. Degenen die dat niet hebben getalen € 2500, wat men in vijftien jaar kan aflossen met € 22 per maand. Over de aansluiting moet men voor 18 december beslissen. “In deze moderne tijden is snel en betrouwbaar internet essentieel voor zowel jong als oud”, meldt een krant voor het totale gebied, waar nu nog geen glasvezel beschikbaar is in woningen en bedrijven. “Zelfs veraf gelegen woningen kunne gebruik maken van dit aanbod, zegt GlasDraad. Het abonnement kiezen doet men in Nes aan de Amstel en omgeving vóór 30 juni 2025, want van de lente in 2024 tot het voorjaar 2025 hoopt GlasDraad de klus te klaren. Er worden trouwens nog zogenaamde ‘buurt ambassadeurs’ gezocht. Tussen providers kan men gemakkelijk van als abonnee gemakkelijk wisselen.

1 REACTIE

  1. Kijk vanwege dit soort zaken heeft BBB nu zo’n grote aanhang m.n. in de landelijke gebieden. Een overheid dient er gewoon voor te zorgen dat de algehele infrastructuur vergelijkbaar is met die in de steden. En ja dat kost p.p. wat meer geld en is wat minder efficiënt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.