Amstelvener Nico Kooijman zegt als vrijwillige sluiswachter van de Koenensluis leuke verhalen te horen. De sluis ligt tussen de Nieuwe Meer en de Hoornsloot, die in verbinding staat met de Amstelveense Poel. Kooijman is lid van de Vereniging Vrijwilligers Koenensluis en zegt dat menige Amstelvener per boot naar de sluis passeert, op weg naar Amsterdam. Laatst deed een Amstelvener met zijn gezin dat om te lunchen aan het Damrak, vertelt hij. De sluis gaat half november een paar weken dicht wegens vervanging van deuren.

“Als lid van de vereniging kun je zonder afspraak de sluis zelf bedienen en ben je vrij om iedere dag overal heen te kunnen varen. Of de tocht nu gaat naar de Westeinder-plas, het mooie natuurgebied Oosteinder, een rondje Haarlem, de grachten van Amsterdam is, of – zoals ik zelf heb gedaan – naar de Friese meren”, zegt hij.

Rijnland

Veel leden van de vereniging wonen aan die wateren en bedienen dus veelvuldig zelf de sluis, want het Hoogheemraadschap Rijnland ziet dat niet meer als een kerntaak zag. De gemeente Amstelveen ging toen dat bekend werd praten met omwonenden. Als gevolg daarvan is de vereniging ontstaan die met haar leden de taak overnam om op afroep voor derden de sluis te bedienen. De leden worden via een cursus ingewerkt in de werking van de sluis en de brug en mogen dan een aantal dagen per jaar de sluiswachterstaak vervullen. Daarnaast kunnen ze dus zelf door de sluis wanneer ze willen en zolang het licht is.

Dagtocht

Uit Amstelveen een dagtochtje te kunnen plannen, wordt door veel leden als een toevoeging van het woongenot gezien, zegt Kooijman. “Vooral nu doorvaart door de sluis ook op zondag tot de mogelijkheden behoort, wat voorheen niet zo was. Dat dit op prijs wordt gesteld, blijkt wel uit de ledengroei dit jaar met 50% van de vereniging Vrijwilligers Koenensluis. “Door het grote aantal leden kunnen de sluiswachtersdiensten goed verdeeld worden. Een aantal vrijwilligers heeft ook aangegeven dat zij vaker dienst wil draaien, waardoor de druk van het door de weeks schutten voor andere leden kan worden weggenomen.” Voor niet leden kost het schutten € 5.

Contributie

Lid worden, kan via de website www.koenensluis.nl. Na de aanmelding volgt een praktijkcursus van een paar uur om de brug en de sluis te kunnen bedienen. Contributie bedraagt € 25 per jaar en de sluiswachtersdienst beperkt zich tot twee keer een weekenddag of 2 á 3 dagen door de week.

Even dicht

Van 13 november tot en met ongeveer 4 december worden de sluisdeuren van de Koenensluis vervangen in opdracht van Hoogheemraadschap Rijnland. Bij een technische inspectie van de sluis is namelijk gebleken dat alle vier de sluisdeuren moeten worden vervangen door nieuwe, geheel identieke deuren. Waterrecreanten en scheepvaart kunnen er tijdens de werkzaamheden niet door. Die vallen overigens buiten het vaarseizoen om de overlast tot een minimum te beperken.

Fietspad

Ook het fiets- en wandelpad over de Koenensluis is gedurende een deel van de uitvoeringsperiode afgesloten (naar verwachting enkele dagen). Via bebording wordt een omleidingsroute worden aangeduid. De jachthaven De Koenen V.O.F. blijft via de Koenenkade aan de oostzijde bereikbaar.

De exacte datum van uitvoering kan nog wijzigen als gevolg van weersomstandigheden, tegenvallende productietijd en/of de coronamaatregelen. Voor meer informatie zie de website www.koenensluis.nl en voor afspraak met de sluiswachter telefoon: 020-226 226 2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.