Slechts een kleine meerderheid konden VVD en D66 woensdag de voor niet heffen van een huurverhoging pleitende motie van Actief voor Amstelveen (AVA) verwerpen en in Den Haag te pogen de wettelijk toegestane verhoging (van 5,1 tot 6,6%) terug te draaien. De liberalen kregen de onontbeerlijke steun van CDA en ChristenUnie. Zelfs de derde coalitiepartij PvdA stemde voor de motie, die mede ingediend was door GroenLinks en SP.

Michel Becker (AVA)

Er werd in gevraagd aan B&W al hun invloed aan te wenden om wooncorporaties en commerciële verhuurders van vastgoed desnoods met de nodige druk te dwingen te huren te bevriezen. Behalve van de drie indienende fracties in de gemeenteraad, kreeg de motie die steun van PvdA, Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en ouderenpartij SBA. Maar die zeventien stemmen waren net te weinig om het van de twintig voorstanders te winnen.

Kou

Paul Feenstra van de VVD zei geen valse verwachtingen te willen wekken, hoe sympathiek hij de motie ook vond. Maar raadslid Arnout van den Bosch van coalitiepartner PvdA dacht

Arnout van den Bosch (PvdA)

daar anders over en wees er op dat talrijke Amstelveners zich zorgen maken. En volgens GroenLinks is de houding van B&W, die een brief stuurden naar twintig commerciële verhuurders met de vraag ‘terughoudend’ te zijn qua huurverhoging, totaal onacceptabel in deze coronatijd. “Wij willen onze inwoners niet in de kou laten staan”, zei Jacqueline Solleveld van bbA.

Bouwinvest

Fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP verwees naar het bedrijf Bouwinvest, dat geen huurverhoging heeft doorgevoerd en naar de VVD die in Amsterdam wel een tegen hogere huren gekante motie steunde. “Ik begrijp de VVD in Amstelveen niet”, zei Adriaans. Maar hij vond Bert de Pijper van de ChristenUnie tegenover zich. “Wat voegt de motie toe aan wat het college al heeft gedaan?’ vroeg hij zich af. En D66-raadslid Tawros Aslanjan wilde evident van de gedachte af dat verhuurders allemaal zakkenvullers zijn. Hij vond de motie wel sympathiek, maar het college van B&W levert volgens hem maatwerk.

Gemeente

Rob Ellermeijer

Wethouder Rob Ellermeijer van Wonen was het daar mee eens. Hij wees er op dat de twintig grootste commerciële verhuurders een brief kregen en de meesten van hen niet de wettelijk toegestane huurverhoging in praktijk brengen. Velen schorten die op.

Ook in de motie stond dat de huurprijzen van de gemeentelijke eigendommen moeten worden bevroren. Volgens Ellermeijer is ook bij de gemeente opschorting aan de orde en volgt kwijtschelding te zijner tijd als dat nodig is.

‘Doe je best’

Fractievoorzitter Michel Becker van AVA zei de opstelling van de VVD niet te begrijpen en

Cheimaa Anoui. Foto: Katja Mali

dat die in Den Haag moet gaan pleiten voor bevriezing van de huren. “Doe beter je best, zo kan het niet langer”, gaf hij als advies mee. Ook Van den Bosch vond dat men in Den Haag de zaak moet bepleiten. “Wat is er logischer dan dat wij naar Den Haag gaan, waar het beleid wordt gemaakt?” vroeg hij zich af.

Daar was kennelijk raadslid Cheimaa Aouni van GroenLinks het nee eens. “Wij als gemeente kunnen zeggen: Doe niet wat maatschappelijk onverantwoord is,” zei ze. Maar de VVD vond het allemaal verkiezingsretoriek.

1 REACTIE

  1. Volgens Aslanjan van D66 levert het college maatwerk. Ik ben benieuwd wat hij dan al die starters heeft verteld die al 15 jaar wachten. De PvdA heeft nogmaals bewezen dat zij beter het woord sociaal uit hun partijnaam kunnen schrappen en alle tegenstemmers op deze motie hebben eigenlijk net bewezen, dat zij volkomen lak hebben aan juist die inkomensgroepen waarvan zij afhankelijk waren gedurende de corona.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.