Aan de hand tientallen reacties zeggen B en W de plannen voor het Alleman Kwartier te hebben veranderd. Uit de betreffende gemeentelijke nota van beantwoording blijkt dat de wijzigingen minimaal zijn. De bezwaren waren onder meer gericht tegen de hoogte, die kan oplopen tot 18 meter, terwijl het bestaande bestemmingsplan maar 9 meter toestaat.

Het bouwplan, waarvoor een nieuw bestemmingsplan moet komen (omdat het in strijd is met het bestaande), omvat in totaal drie hoogbouwcomplexen, waarvan twee op de plek van de te slopen wijk- en medische centra met dertig (21%) sociale huurwoningen en 60 (41%) koopwoningen voorĀ  ā‚¬ 310.000; beide zijn 60 vierkante meter groot en hebben Ć©Ć©n of twee slaapkamers.

Wijk- en medisch centrum

Aan de overkant, waar vroeger de Bankrashal stond, is een multifunctioneel gebouw gepland, waarin een nieuw wijkcentrum van 800 vierkante meter bruto vloeroppervlak (bvo), een dito medisch centrum van 2000 meter bvo en 56 koopappartementen van ā‚¬ 363.000, ter grootte van 70 vierkante meter (met twee of drie slaapkamers) komen. Daar is ook een ondergrondse parkeergarage geprojecteerd. In totaal zijn er dus 116 koopwoningen in de middeldure sector voorzien, vooral ten behoeve van ouderen, doelgroepen en starters.

Apotheek

De startnotitie, die nu in enigszins gewijzigde vorm naar de gemeenteraad gaat, beschrijft het plan om zowel wijkcentrum Alleman als medisch centrum Bankras met gelijknamige apotheek (nu aan de Mac Havelaarlaan gevestigd) in Ć©Ć©n nieuw multifunctioneel pand te huisvesten.

Op basis van de reacties zijn onder meer aanpassingen gedaan ten aanzien van de locatie en het bouwvolume van Ć©Ć©n wooncomplex, het groen, de verkeerscirculatie en het aantal parkeerplekken, zegt de gemeente.

Balans

De eerst geplande huurappartementen werden door haar veranderd in koopwoningen. Volgens wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening) zijn zowel de belangen van individuele inwoners als het algemeen belang gewogen. ā€œWe hebben de reacties van omwonenden serieus genomen en de plannen op diverse punten aangepastā€, zegt ze. De nadruk in het plan valt nu naar haar mening op ā€˜betaalbare koopwoningenā€™ voor een evenwichtigere balans met de omgeving. ā€œWe zijn ons er van bewust dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen, maar we denken met het huidige voorstel een goede balans te hebben gevonden tussen de individuele zorgen en het algemeen belang. Op een aantal plekken is in het aangepaste plan daarmee bijvoorbeeld meer ruimte voor groen ontstaanā€.

Groene buffer

De oorspronkelijk geplande huurappartementen in het beoogde complex aan Den Bloeyenden Wijngaerdt 1 maken op verzoek van B en W plaats voor koopwoningen van gemiddeld 310.000 euro vrij op naam (prijspeil 2020).

Het tweede gebouw met koopappartementen komt circa 4,5 meter verder van woningen aan het Oostelijk Halfrond. De voorziene bovenste verdieping valt iets terug waardoor het gebouw minder volumineus oogt. Door de verplaatsing ontstaat ook ruimte voor nieuwe bomen die een groene buffer kunnen vormen tussen de huidige en nieuwe woningen. Het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid naar 150.

Ā EnquĆŖte

Alle indieners van een reactie krijgen bericht van de gemeente. Ook wijkbewoners die aan de enquĆŖte hebben meegedaan over het nieuwe wijkcentrum en de buitenruimte er om heen krijgen bericht. Pas in een later stadium wordt duidelijk welke ideeĆ«n uit de enquĆŖte uitvoerbaar zijn.

4 REACTIES

  1. Ook hier blijkt maar weer dat politiek Amstelveen willens en wetens die 100.000 inwoners wil halen omdat dit goed is voor hun Eigen portemonnaie. Kortom niemand in dit circuit zal “echt” gaan tegen stribbelen (gemeenschappelijk doel). Dat de omwonenden meetellen in dit proces, nou nee hoor. Minimale aanpassingen valt te lezen. De bezwaren gericht tegen de hoogte, die kan oplopen tot 18 meter, terwijl het bestaande bestemmingsplan maar 9 meter toestaat worden ongetwijfeld afgedaan met een politiek breed ondersteunde aanpassing van het bestemmingsplan, immers zowel B&W als de gemeenteraad zien hun inkomen verhoogd worden bij het bereiken van 100.000 inwoners.

    Overigens had ik deze reactie ook kunnen doen bij het recente artikel betreffende de nieuwbouwplannen bij het tankstation in de wijk Groenelaan. Een vrijwel identieke situatie evenals de plannen v.w.b. het buitenproportionele complex wat men voornemens is neer te knallen aan de Burgemeester Haspelslaan.

    Nee die 100.000 inwoners zijn politiek heilig verklaard want die financiƫle opwaardering voor het politieke veld zal en moet er komen ongeacht wat het stemvee hiervan vindt immers die zullen, zoals altijd, dit wel weer vergeten zijn als ze in het stemhokje staan.

    • Is het niet zo dat je dit moet doen of het restant van het Groene Hart volplempen met Vinex-wijken. Ik denk dat vele Amstelveners dat ook niet willen. Ik zie het meer als kiezen tussen twee kwaaien. Kijk naar die appartementengebouwen die gebouwd zijn op het terrein van het voormalige Zonnehuis. Van binnen erg mooi en ruim, maar je kan de soepballen in de soep van je overbuurman tellen.

      • Nee hoor niemand dwingt de gemeente hiertoe anders dan de wens van politiek Amstelveen zelf om die voor hun magische grens van 100.000 inwoners te bereiken. Je kunt ook gewoon tot de conclusie komen dat Amstelveen haar maximum wooncapaciteit inmiddels heeft bereikt. Niet fijn voor hun portemonnaie maar wel voor menig inwoner die thans zijn leefomgeving ernstig ziet worden aangetast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.