Eenzaamheid en depressie nemen in deze coronatijd toe onder Amstelveners. Ook stijgt een verslavingsprobleem. Dat zei wethouder Marijn van Ballegooijen van welzijn en zorg vrijdag tijdens een virtuele informatiemeeting voor raadsleden over de coronacrisis. Volgens hem noopt dat tot grote zorgen. De GGZ instellingen hebben maar beperkte mogelijkheden, de dagbesteding was er wekenlang niet.

“Er is veel achterstallig onderhoud in onze samenleving”, verzuchtte de wethouder. Ook de wijkcentra beginnen weer stapsgewijs met hun activiteiten, hoewel er slechts dertig mensen tegelijk kunnen zijn. Maar er zijn ook veel mensen met financiële problemen, onder wie zelfstandige ondernemers. Het aantal aanvragen voor de hulp aan zelfstandigen door het rijk, de zogenaamde TOZO regeling die overigens door de gemeente wordt behandeld, bedroeg tot vrijdag 2085. ‘Daarvan zijn er nu een kleine tweeduizend afgehandeld”, zei Van Ballegooijen.

Partners

Er is een nieuwe regeling van het Rijk op komst voor zelfstandigen, maar soberder dan de eerste. Daarbij telt het partnerinkomen namelijk mee en de bijdrage bedraagt maximaal € 1500 per maand. “Dat is voor velen een bittere pil”, wist de wethouder. De gemeente probeert te helpen via het noodfonds, schuldhulpverlening en bijstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.