Misschien trok op kerstavond de door de gezamenlijke horecaondernemers in het Oude Dorp georganiseerde samenzang (foto boven) wel de meeste mensen, hoewel het halverwege het programma begon te regenen. Op het podium vooral lokale artiest Ger Overmars. Eerder die avond waren in de kerken kerstdiensten gehouden, zoals het evenement ‘Kerst voor jou’ bij de CAMA geloofsgemeenschap in het Keizer Karel College (KKC), waarin geprojecteerde beelden van een zandkunstenaar een centrale rol speelden en dat de volgende ochtend was te zien en te horen in de Stadshartkerk in gebouw De Schakel aan de Essenlaan. Burgemeester Tjapko Poppens opende officieel het feest op het Dorpsplein door, bijgestaan door het publiek, af te tellen.
Hoewel hij vlak bij de Dorpskerk stond, ging hij geen preek houden, zei hij. Wel toonde hij respect voor degenen die er niet bij waren en naar de kerk gingen. Maar samen komen als onkerkelijke burgers had ook zijn waarde, benadrukte hij. In navolging overigens van wethouder Herbert Raat, die het evenement op het Dorpsplein een typische gebeurtenis voor niet kerkgangers heeft genoemd.
Aftellen
De burgemeester ging, zoals gezegd, voor in het aftellen van de met lichtjes uitgeruste massa van 5 tot 0. Ger Overmars, die voornamelijk met meezingers het grootste deel van het programma vulde, ontkwam er niet aan veel geestelijke kerstliederen, zoals Stille nacht en De Herdertjes lagen bij Nachte, te vertolken. Die kon men trouwens in alle kerken horen. Net als op de ochtend van de Eerste Kerstdag, in bijvoorbeeld de Kruiskerk, de Paaskerk en de Augustinuskerk.
‘Kerst voor jou’, in de CAMA-kerk op kerstavond, bleek op woensdagmorgen ook in Stadshartkerk te zien. Het was een goeddeels op scherm door de zandtekenaar gevuld programma, met ‘preekschets’ een door de gemeenten gekozen liederen.
In de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg 116 was er op Tweede Kerstdag een speciaal kinderkerstfeest met als thema ‘Ontdek de Schat’. Die werd geheel door jongeren verzorgd. Niet alleen werd stil gestaan bij de geboorte van Jezus, maar ook bij de profetische belofte van Diens komst als Messias, eigenlijk gekomen om te sterven en op te staan.
Men begon met het het geselluge aftellen met als spreekstalmeester onze burgervader, totdat men overging tot het aanheffen van serene kerstliederen met het dreunen der bassen eronder. Echt wel jofel ,lollig en geinig, zoals op de foto valt waar te nemen waarbij de hr. Raat bij hoge uitzondering weer eens op de kiek gaat.