Ondanks veel regen is zaterdag op de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam de jaarlijkse zogenoemde Klaprozendag gehouden, om de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten te herdenken. In de hal werd hen een klaproos opgespeld. Door doedelzakspeler Marc Stoop vooraf gegaan wandelden deelnemers naar het ereveld. Daar liggen 323 militairen uit Engeland, de Verenigde Staten, Polen, Nieuw-Zeeland en Canada begraven.

De Amstellandse Bond van Wapenbroeders en het exercitiepeloton Regiment van Heutsz zorgden voor een erewacht. De ceremonie werd geleid door Malcolm Mason en gebeden werden uitgesproken door reverend dr. Lance Stone die ook sprak over vrede, vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. De Last Post, geblazen door Martin Stroet, riep op tot een korte stilte. Er werden kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door officiële delegaties uit diverse landen, afgevaardigden van het gemeente- en stadsdeelbestuurders, de Bond van Wapenbroeders, schoolkinderen en Royal Air Forces Association. Leerlingen van de British School en Polish School zongen.

Klaproos

Het symbool van Remembrance of Poppy’s Day is de klaproos, het logo van een grote liefdadigheidsorganisatie (The Royal British Legion). Die ontstond om de vele soldaten en hun nabestaanden te ondersteunen die hebben geleden onder de loopgravenoorlog tijdens de Grote Oorlog, zoals WO 1 ook wordt genoemd. Met het dragen van de klaproos herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.