De provincie Noord-Holland heeft Leon van Ast aangesteld als Circulair Ambassadeur. Hij gaat de komende twee jaar aan de slag om Noord-Hollandse ondernemers te helpen (en te motiveren) de overstap naar circulair ondernemen te maken. 

Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en zijn belangrijk voor de economie. De provincie Noord-Holland wil dat in 2050 haar economie volledig circulair is.

Geen afval

Afval bestaat dan niet meer, maar is de grondstof voor nieuwe producten, vindt de Provincie. Als er nieuwe grondstoffen nodig zijn, komen die uit hernieuwbare grondstoffen als hout, olifantsgras of bamboe, zegt zij. Gedeputeerde circulaire economie Rosan Kocken zegt blij te zijn met de komst van de circulair ambassadeur. “Voor een samenleving waarin afval niet meer gezien wordt als afval maar als grondstof, moet er nog veel veranderen. In de manier waarop wij consumeren, maar ook hoe ondernemers werken en producten gemaakt worden. Voor een circulaire economie zijn alle ondernemers nodig. We ondersteunen hier als provincie de Noord-Hollandse ondernemers bij. Met de komst van de circulair ambassadeur kunnen we dat nu nog beter doen.”

Twee dagen

Van Ast gaat twee dagen per week aan de slag als circulair ambassadeur. Hij wordt het aanspreekpunt van het Noord-Hollandse bedrijfsleven op het gebied van circulaire economie en ondersteunt ondernemers bij de overstap naar circulair ondernemen. Ook deelt hij kennis over de mogelijkheden en verbindt partijen in Noord-Holland aan elkaar om de groep circulair ondernemers te vergroten. Daarnaast helpt volgens de Provincie de circulair ambassadeur bestaande circulaire innovaties en diensten te groeien, uitbreiden en verspreiden. Wanneer circulair ondernemers tegen belemmeringen en knelpunten aanlopen, kijkt de ambassadeur of hij kan helpen bij het vinden van een oplossing.

Duurzame groei

Leon van Ast: “Door als ambassadeur circulair ondernemerschap te ondersteunen, kennis te delen en bedrijven onderling te helpen verbinden faciliteren we een duurzame groei van de economie in de Provincie Noord-Holland. Dat is hard en met urgentie nodig want de circulaire economie biedt ons een uitweg en toegang tot groei die wél toekomstbestendig en toekomstwaardig is. Succesvolle circulaire ondernemers maken daarmee welvaart, welzijn en een veerkrachtige en concurrerende economie in harmonie met onze planeet mogelijk. Ik kijk er dan ook bijzonder naar uit om als circulair ambassadeur van de provincie Noord-Holland op deze manier een betekenisvolle bijdrage te mogen leveren aan een betere wereld van morgen.”

Leon van Ast

De provincie koos Leon van Ast als circulair ambassadeur wegens zijn kennis op het gebied van circulaire economie, ervaring met (circulair) ondernemen en het openbaar bestuur. In zijn rol als kwartiermaker en aanjager bij het circulair ondernemersnetwerk Circulair West heeft hij volgens de Provincie zich bewezen als een verbinder van partijen die kansen voor de circulaire economie signaleert en ook weet te verzilveren. Leon van Ast zal de opdracht met bijbehorende taken uitvoeren tot 1 december 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.