Dinsdag (29 november) spraken wethouders Floor Gordon en Herbert Raat met bezorgde inwoners van Westwijk over het doortrekken van de Hammarskjöldsingel van Westwijk-Zuid naar de nieuwe woonwijk De Scheg. Eerder boden zij de petitie ‘Geen weg in onze achtertuin’ aan wethouder Gordon aan.

Aanleiding was de ter inzagelegging van het voorontwerpbestemmingsplan voor De Scheg Midden.

Andere ontsluitingsweg

Actievoerders wonen in de Anne de Vrieslaan, Lodewijk van Deysselhof en Marjoleinlaan. Zij zijn tegen het voorontwerp van een bestemmingsplan, waarin het doortrekken van die weg staat. Zij vinden dat verkeersveiligheid af- en verkeer toeneemt. Daarin zien en zij vermindering van hun woongenot. Zij vrezen voor sluipverkeer, opstoppingen en files. En het verkeer levert volgens hen meer fijnstof op, waardoor hun gezondheid naar hun mening wordt bedreigd. Volgens hen kan de nieuwe woonwijk De Scheg worden ontsloten via het bestaande wegennet door autogebruik te ontmoedigen en fietsen te stimuleren. Een andere ontsluitingsweg van (of onder) die wijk zou ook volgens hen kunnen worden aangelegd. Die zouden dan moeten aansluiten op de Legmeerdijk en de Bovenkerkerweg.

Onderzoek

De wethouders betoogden dat meer woningen nu eenmaal leidt tot toename van verkeer. Maar volgens hem heeft de gemeente de toekomstige verkeerssituatie bij het doortrekken van de Hammarskjöldsingel doorgerekend. Volgens onafhankelijk onderzoek zouden er geen knelpunten op het gebied van doorstroming aan het licht zij gekomen.

Veiliger vormgeving

Verkeerswethouder Herbert Raat (verkeer) begreep intussen wel de zorgen over de te verwachten verkeersdrukte. Volgens hem is het belangrijk ook in de praktijk goed te kijken naar de verkeersdoorstroming en de veiligheid. De gemeente doet volgens hem ook onderzoek naar het verbeteren van de vormgeving van verkeerspunten om de verkeersveiligheid te vergroten, zowel voor automobilisten als voor fietsers en voetgangers. Het gaat bij het doortrekken van de Hammarskjöldsingel om het kruispunt ter hoogte van de huidige tramhalte aan de Hammarskjöldsingel en om de aansluiting van de Weldam op de Jane Addamslaan. Naar de mening van Floor Gordon (ruimtelijke ordening) wordt de gemeenteraad over de door bewoners aangedragen alternatieven geïnformeerd tijdens een beeldvormend raadgesprek. De gemeente heeft toegezegd voorafgaand aan een volgende stap in de besluitvorming nog een keer in gesprek te gaan met de bewoners.

Fotobijschrift: Wethouders Herbert Raat en Floor Gordon met omwonenden, raadslid Gert Jan Slump (GroenLinks) en een verkeersdeskundige en de projectleider van de gemeente. Foto gemeente Amstelveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.