In P60 ging dinsdagavond de editie 2023 van het gratis hulpprogramma voor beginnende ondernemers ZAAI van start. Het was eigenlijk een informatieavond, gespitst in een Engelstalige en een Nederlandse groep, nadat iedereen door onder anderen wethouder Adam Ezakalai van Economische Zaken in het Engels was welkom geheten.

Dit is een internationale stad, zei hij. Vandaar de enkele tientallen die zich als buitenlandse ondernemers in Amstelveen hebben gevestigd. Maar de meesten, een stuk of vijftig, waren Nederlanders. Of zij allemaal tot het ZAAI-traject worden toegelaten, hangt af van ieders voldoen aan de selectiecriteria.

 Netwerk

Het is een hulpprogramma dat gemeente en ondernemersvereniging starters in het bedrijfsleven organiseren, maar men vindt het in talrijke gemeenten, zoals in Aalsmeer, Diemen en Haarlemmermeer. ‘Zaaien, groeien en oogsten’, is het doel ervan, zeggen de organisatoren. Deelnemers waarderen vooral de uitbreiding van hun netwerk, vooral in het bedrijfsleven, achteraf als resultaat van het ZAAI-traject. ‘Ontmoet ondernemers’, is trouwens ook het advies van de initiatiefnemers. Elzakalai zei dat Amstelveen veel ondernemers heeft. En passant noemde hij de wedstrijd om de titel ‘Ondernemer van het Jaar’, waarvan de publieksprijs de starter Jeroen Hypotheekadvies ten deel viel. Bij het team dat ZAAI in Amstelveen organiseert hoort directeur Ugur Pekdemir van de regionale Rabobank.

Zaalingen

Het traject kost wel tijd, zeiden volgers van een van de vorige, die Zaailingen worden genoemd. Dat wordt door het leidinggevende team niet tegengesproken. En het bezoeken van alle bijeenkomsten, bijvoorbeeld, is een verplichting voor degenen die worden toegelaten. Daarbij horen bij voorbeeld zes masterclasses, ‘íntervisiebijeenkomsten’ met andere deelnemers. Bedrijfsbezoeken bij lokale ondernemers en netwerkevenementen. Deelname mag dan gratis zijn, vrijblijvend is die niet, waarschuwt ZAAI op de website. ‘Check daarom voordat je je inschrijft, of je alle data beschikbaar bent.’ Die data staan ook op de site. Masterclasses zijn altijd op dinsdag of donderdag.

Gevarieerd

Overigens moet van degenen die zich opgeven nog vastgesteld worden of zij aan de criteria voldoen. Van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) kunnen de deelnemers lid worden, meldde een medewerkster van die organisatie, die ruim 200 leden heeft en zeer geregeld ook netwerkbijeenkomsten houdt. Overigens zijn de tientallen die door hun komst naar P60 kwamen interesse toonden, vrijwel allemaal hun zaak begonnen in coronatijd. De gemeente gaat het er om starters in het bedrijfsleven te versterken en te verbeteren, waarbij vooral netwerken een van de doelen is. Men kan ook een zogenoemde ‘buddy’ krijgen. Men kan één op één bijvoorbeeld bij de Amstelveense marketeer (en zich kunstenaar noemende) Hans Breuker terecht. De oud-deelnemers aan ZAAI Muilwijk (Drone Aerial) en Elenta Christian (Eventplanning Bruisend Leven) waren enthousiast over het traject. “Je leert ook je eigen bedrijf beter kennen”, zei Muilwijk. Bijvoorbeeld over klanten die je per se niet zelf moet aannemen maar doorverwijzen naar een conculega. “Je leert dat je elkaar allemaal nodig hebt.” Beiden vertelden ook dat hun omzet is vergroot. En zij meldden dat je ook ‘nee’ leert zeggen als een opdrachtgeven niet bij het bedrijf van de ZAAIling past. De andere kant van de medaille is dat sommigen er achter komen dat ze beter met hun bedrijf kunnen stoppen, maar dat komt zelden voor, zei het team. Van de starters zaten toch de meesten in de dienstverlening, zoals marketing en advisering, vrijwel niemand in producten maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.