Bert de Pijper

Er mag dan nog geen kunstwerk te zien zijn op de rotonde van het Keizer Karelplein, ondergronds zijn daarvoor wel al de technische voorzieningen getroffen. Wethouder Rob Ellermeijer heeft dus niet de gemeenteraad onjuist geïnformeerd. Dat antwoordde hij vorige week op vragen van fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie, die niet begreep waarom de bestuurder destijds zonder inspraak van de gemeenteraad en omwonenden de kunstenares Margot Berkman in Zandvoort uitkoos, met totaal passeren van Amstelveense kunstenaars.

Toen de kwestie in de gemeenteraad veel stof deed opwaaien, zei de wethouder dat het

Rob Ellermeijer

kunstwerk nu al onderdeel was van de werkzaamheden aan het verkeersplein en een nieuwe procedure tot hun stillegging daarvan zou leiden. Het plein is nu allang klaar en het kunstwerk staat er nog steeds niet, constateerde De Pijper. Maar de technische voorzieningen er voor zijn door de aannemer wel aangelegd, zei de wethouder. Daarover is er volgens hem intensief contact met Berkman geweest. De raad is dus juist geïnformeerd, liet hij weten. Ook al is de onthulling van het beeld dan enigszins vertraagd, Berkman heeft veel ervaring in het maken van voor de openbare ruimte bedoelde beelden, herhaalde Ellermeijer nog maar eens.

Emotioneel

Maar de realiteit van toen is niet die van nu, probeerde De Pijper nog. “Er zijn destijds heftige en emotionele discussies geweest. Wij voelden ons voor het blok gezet. Was het achteraf, met de wetenschap van nu, toch niet verstandiger geweest de discussie in de raad eerst te hebben, voordat de opdracht werd gegeven.” Ellermeijer zag geen licht tussen toen en nu. Hij gaf toe dat er vertraging in de onthulling van het beeld is ontstaan, door naar zijn zeggen persoonlijke omstandigheden van Berkman. Het ontwerp is na de oorspronkelijke presentatie nog verfijnd, gaat naar de bronsgieterij en staat er in maart. Eerder was de verwachting dat het in het najaar al zou worden opgeleverd.

Naar atelier

Doordat in overleg met de kunstenares de aannemer ondergronds al op het beeld gericht werk verrichtte, hoeft de weg daarvoor niet meer open, wat volgens ambtelijke informatie € 30.000 zou hebben gekost, zei de wethouder. De participatie is volgens hem wel op gang gekomen, onder meer scholieren mochten uitgebreid hun zegje doen en met voorstellen komen. Maar die participatie was uitsluitend op Berkman gericht, toen de keus voor haar dus al was gemaakt. Voor de woordvoerders cultuur der diverse fracties komt er medio december een bijeenkomst op het atelier van de kunstenares om het ontwerp te zien.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.