Er is woensdagavond een geheime vergadering over ICT geweest van een zogenoemde klankbordgroep uit de gemeenteraad. Raadsleden werden daar geïnformeerd, maar de bijeenkomst was allerminst openbaar, zodat ook amstelveenblog.nl en andere media er niet bij mochten zijn. Inwoners mogen blijkbaar alleen weten wat over het onderwerp naar buiten wordt gebracht.

ICT is de oorzaak van een fikse ruzie met Aalsmeer, omdat Amstelveen met een miljoenentekort op haar begroting blijft zitten en de buurgemeente niet wil betalen. Volgens Amstelveen zou het redelijk zijn dat wel te doen, maar de gemeenteraad van Aalsmeer berekende dat in zes jaar de kosten van de gefuseerde ambtenarij voor dat dorp al van tien tot twintig miljoen euro opliep. Het is nu wel genoeg, vond de raad. Als er samenwerking blijft dan moet die op een andere leest zijn geschoeid. En daarvoor is een nieuw contract nodig. Daarover lijken de gemeenten het wel eens, maar de vorderingen van Amstelveen blijven wel bestaan.

Breuk

Het kan niet anders of er is in die geheime vergadering, waar de pers niet bij mocht zijn, over de financiële breuk gepraat. Natuurlijk voeren in de gemeenteraad t.z.t. de diverse fracties weer een toneelspel op, maar wat er woensdag in de achterkamer is gezegd, zullen de kiezers voorlopig niet horen. Goed, dat lastige volk heeft men toch pas in de verkiezingstijd weer nodig. Het is de bedoeling dat zij, op basis van loze beloften, weer even hun stem uitbrengen en daarna vier jaar zwijgen.

Nieuwsbrief

Merkwaardig is wel dat bijeenkomst wordt genoemd in een Nieuwsbrief van de gemeente, zonder dat de beslotenheid ervan wordt genoemd. Het is niet de bedoeling dat een inwoner daardoor geïnteresseerd raakt in wat de gemeenteraad doet. Dat geldt trouwens voor het complete programma van de gemeenteraad dat maandelijks wordt gepubliceerd. Doel van die communicatie is absoluut niet dat een kiezer op de gedachte komt bijvoorbeeld naar het raadhuis te gaan. Alleen de vergaderingen van de raad en zijn commissies zijn openbaar, maar dat is een wettelijke plicht.

Bij navraag bleek ook de meeting over de jaarcijfers 2018 van AmstelveenSport, het  voormalige sportbedrijf, openbaar te zijn. Maar in feite zegt de griffie dus publiekelijk dat de gemeenteraad een geheim heeft. Zij wil daarmee kennelijk aangeven dat de raad wel wat meer doet dan de raadsvergadering bijwonen. Hij komt ook in achterkamers bijeen.

 

7 REACTIES

 1. Gek hè , dat Aalsmeer niet wil betalen voor de oa belachelijke achterstand op ict gebied van die internationale “ kakkers” uit Amstelveen . Dan hebben wij als inboorlingen uit Aalsmeer het wel beter geregeld.

  • Nou ja, Aalsmeer leunt op ICT-gebied natuurlijk volkomen op Amstelveen. De inboorlingen hebben het dus niet echt beter geregeld. Ze willen ook niet voor niets blijven samenwerken, alleen op een andere manier. En goedkoper dus.

 2. Gek he, dat de pers niet wordt uitgenodigd. Welke pers? Die pers die volledig afhankelijk is van plakken en knippen? Via persberichtjes van VVD communicatieluitjes?

  • U moet niet enkel naar die restanten van de pers wijzen. Het is net zo goed de schuld van de mensen, die er geen stuiver voor over hebben om goed en gedegen geïnformeerd te worden. Een journalist kan niet van de wind leven. Vroeger was het zelfs zo dat je voor het Amstelveentje moest betalen. Toen kon je er ook echt lokaal nieuws in vinden. Geen wonder dan ook dat alle lokale krantjes tot advertentiebladen zijn verworden, die het veelal moeten hebben van knip- en plakwerk.
   De enigen die nog eens wat willen proberen zijn Johan Bos en heel soms RTVA , maar dat gebeurt meer uit hobbyisme , want het levert ze nagenoeg geen geld op.
   Daarnaast heeft u het maar over de golf van VVD- berichten . Dat klopt, maar je kan ook zeggen dat zij het belang van communicatie, propaganda ,reclame of hoe je het ook wilt noemen zeer goed begrijpen en andere partijen minder. Het resultaat is er dan ook naar . Bijna iedereen in Amstelveen kent de naam Herbert Raat, wat je niet van de andere wethouders kunt zeggen. Andere partijen kunnen dus op dit vlak meer een voorbeeld aan de VVD nemen.

  • Goh, dat u dat nu pas zegt. Ben ik jarenlang voor niets naar die gemeenteraadsvergaderingen en zo geweest om verslag te maken, terwijl ik had kunnen plakken en knippen. Als u nu nog even zegt waar ik zijn moet, heb ik veel minder te doen.

 3. “Radicaal transparant zijn”, adviseerde de voormalig burgemeester Bas Eenhoorn de leden van de huidige gemeenteraad begin vorig jaar. Niet doen dus. Democratie in Amstelveen onder aanvoering van een partij (VVD) die democratie nota bene in haar naam heeft staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.