De geschiedenis tierde er welig. In elk in het voornamelijk uit 60 Plussers bestaande publiek, voornamelijk vrouwen. Met een feestdag vierde het Maatschapplijk en Ontmoetingscentrum (MOC) aan de Lindenlaan het 50-jarige bestaan daarvan. Wethouder Marijn van Ballegooijen (Welzijn) opende de dag officieel en was óók in de historie gedoken, waarover hij trouwens her en der in de zaal mensen vragen stelde. “Ik ben nog een jonkie”, gaf hij toe. Van Ballegooijen bleef trouwens de gehele ochtend en sprak met heel veel mensen uit de buurt.  Van de raadsleden was alleen Stieneke Kruijer van GroenLinks aanwezig.

De begintijd was, met uitzondering van een foto van stichter Theo Janssen, geenszins op de expositie in de hal terug te zien. Voornamelijk zag men daar beelden van vrijwilligers van de laatste decennia en wat zij zoal doen, zoals taalcursussen geven en talloze andere activiteiten begeleiden. De kantoorruimten op de bovenste drie etages zijn tegenwoordig goeddeels verhuurd aan ZZP’ers, voornamelijk actief in de zweverige zachte sector.

Lelijk Eendje

Voorbij is de begintijd, toen bijvoorbeeld de beatavonden organiserende  jongerensoos Het Lelijke Eendje er een kantoor had. De begane grond is geheel gereserveerd voor de Buurtkamer Keizer Karel Park, want een echt wijkcentrum is er in de wijk nog steeds niet. De Buurtkamer ontwikkelt tal van activiteiten en cursussen voor bewoners van de wijk. Er was sprake van dat het MOC door die Buurtkamer in exploitatie van Participe zou worden overgenomen, maar die plannen lijken door gemeentelijke bureaucratische traagheid te zijn uit- of afgesteld.

Sponsors

Voorzitter Paul Stolwijk van de Buurtkamer zei bij de opening dat het gebouw altijd onderdak bood aan tal van maatschappelijke organisaties. “Ook nu hebben Participe en Buurtkamer nog hun plek hier”, zei hij. Hij vond het 50-jarige bestaan van het pand een mooie gelegenheid om buurtbewoners feestelijk te informeren over de activiteiten in het MOC. In de wijk KKP wonen relatief veel mensen met een mohammedaanse- en immigratie-achtergrond. De feestdag, waarop veel demonstraties in de vorm van workshops werden gegeven, hadden de stichtingen Theo Janssen MOC, Stinak en Egmana, alsmede Eigen Haard en het Amstelveen Fonds als sponsors.

Internationaler

Destijds zat GISDA, een organisatie voor sociale dienstverlening, er en was de gezinsverzorging op de derde verdieping gehuisvest, wist iemand Van Ballegooijen te vertellen. Ook het eerste personeelslid van Theo Janssen was aanwezig. “In de jaren zeventig was er in Amstelveen nog niet veel te doen”, constateerde de wethouder. “De stad is nu veel internationaler dan vroeger, wat ook te zien is in degenen die deze Buurtkamer bezoeken. Men kan hier zich oefenen in het beheersen van de Nederlandse taal.”

Beatrix

In feite was Theo Janssen zijn tijd vooruit, bleek onder meer uit het relaas van Rudolph Boshuizen, die er op wees dat gezinsverzorging, AHD, administratie en directie van GISDA op de bovenetages waren gevestigd. In 1974 kwamen prinses Beatrix met haar Claus op bezoek. Elena Nabatova sprak namens Participe en constateerde dat de kracht van het MOC ligt bij de vrijwilligers. In de begintijd had men een organisatie van Vrouwelijke Vrijwilligers. “Maar de tijden zijn veranderd”, vond ze. En zijn doelde er op dat ook mannen zich met vrijwilligerswerk bezig houden. Maar die waren in het 50 jaar bestaande MOC toch wel in de minderheid….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Gestoord dat er na 50 jaar nog steeds geen echt buurtcentrum is in KKP, maar dat zal wel komen omdat in het KKP weinig vriendjes van de VVD, bbA en D’66 wonen.

  2. De macht van de liberale nomenklatoera kan alleen worden beperkt door die aan de kaak te stellen in de lokale media. Die versterken echter juist de onevenwichtigheid. Het linkse geluid is te bedeesd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.