Het Wijkplatform Keizer Karelpark wil een wijkcentrum in de leegstaande Heilige Geestkerk. Het heeft daarover een brief geschreven aan burgemeester en wethouders en de raadsfracties. Ondanks eerdere plannen is er nog steeds geen echt wijkcentrum, zoals in andere wijken. Wel is er een zogenoemde Buurtkamer in het MOC gebouw aan de Lindenlaan. In de kerk ziet men ook een monument dat bewaard moet blijven.Het platform rekent er op dat de lokale politiek dit signaal serieus oppakt. De Heilige Geestkerk aan de Haagbeuklaan staat al enkele jaren leeg en is verkocht aan een projectontwikkelaar die er woningen wil bouwen. Maar het Wijkplatform strijdt voor het behoud van de kerk en hergebruik.
Waarden
De van 1962 daterende Heilige Geestkerk is een gemeentelijk monument en zowel cultuurhistorisch als bouwkundig van belang voor Amstelveen en voor de wijk Keizer Karelpark, zegt het platform. “De kerk is gebouwd in een tijd dat de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog vastere vormen begon aan te nemen en Amstelveen een sterke groei doormaakte. Een fors deel van de gemeente is toen tot stand gekomen. In die tijd werden voor het groeiende aantal inwoners veel kerken en scholen gerealiseerd, waaronder de Heilige Geestkerk. De meeste van deze kerken en scholen zijn inmiddels gesloopt.”
Verzuiling
Volgens het platform herinnert de Heilige Geestkerk aan een tijd dat de verzuiling nog een rol speelde. Zij kwam tot stand via een inzamelingsactie onder parochianen, vooral bewoners van de wijk Keizer Karelpark. Als bijzonderheden in de kerk noemen de strijders voor behoud ervan onder meer het door Huub Levigne ontworpen tegeltableau boven de ingang, dat de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen toont, de eveneens door hem ontworpen ramen en de ronde doopkapel. Al die waardevolle elementen gaan verloren als de kerk wordt gesloopt, zegt het wijkplatform.
Hergebruik
Het verwijst onder meer naar de Annakerk, die ook een nieuwe bestemming kreeg, maar overigens eigendom van Rijkswaterstaat is, en naar het coalitieakkoord, waarin gezegd wordt dat B&W een op de toekomst van wijkcentra gerichte visie willen ontwikkelen
“In die visie komen de gewenste spreiding, het aantal en de multifunctionaliteit van de centra aan de orde.”
Veel problemen
Dat Keizer Karelpark als één van de grootste wijken van Amstelveen nog steeds geen wijkcentrum heeft, is volgens het platform een groot gemis. De wijk kent veel verschillende nationaliteiten, relatief veel mensen met een langdurige uitkering en/of financiële en psychische problemen wonen..
Bestaande bovenwijkse voorzieningen sluiten niet aan bij de behoeftes van veel wijkbewoners, zegt het platform. Ook jongeren die de speeltuin zijn ontgroeit, maar nog niet alleen naar kunnen of mogen, missen een plek om samen te komen. “Zij hebben nu diverse hangplekken in de wijk, waar hun aanwezigheid regelmatig als overlast wordt ervaren. Omdat alleen al de aanwezigheid van een groepje jongeren op een bankje als onprettig wordt ervaren, wordt al snel de politie gebeld. In de weekenden trekken zij via apps van feestje naar feestje. Ouders vinden het onprettig dat zij niet weten waar de jongeren zijn.”
Woningbouw
Jongeren uit de wijk hebben ook gevraagd of de kerk geen uitkomst zou bieden en een van heen bood aan samen met zijn school het (ombouw) project te gaan leiden. Maar ook anderen zien heil in de kerk. Het Wijkplatform Keizer Karelpark ziet in hergebruik van de Heilige Geestkerk een kans om een multifunctioneel wijkcentrum te realiseren, dat gericht is op jongeren en wijkbewoners van andere leeftijden. Volgens het orgaan zou op de plek van de pastorie kleinschalige woningbouw kunnen komen voor starters en/of collectieve woonvormen voor begeleid wonen.
Een prima idee, vooral omdat in het verleden aan de bewoners van KKP een buurtcentrum is beloofd, maar dat zou komen op de plaats van voormalig Panta Rei. Deze belofte heeft men nooit ingelost en er zijn een school en miljoenenvilla’s op die plek gebouwd. Onze bestuurders zijn blijkbaar wat kort van memorie.
Daarnaast de hr. Raat zegt dat ie zich hard wil maken voor cultureel historische gebouwen in Amstelveen . Enkel de plattegrond van deze kerk is al bijzonder met zijn losstaande klokkentoren en aangebouwde kapel om maar niet te zwijgen van de kunstwerken binnen en buiten.
Men zou van die kapel best een kleine retraite kunnen maken, waar men door de week een kaarsje kan branden en even een gebed kan doen.
Van de rest kan men met wat verbouwingen zo een buurtcentrum maken. Dat is heel wat anders dan het onpersoonlijke kantoor waar het MOC nu in zit. Men zou zelfs misschien een ruil kunnen maken met die projectontwikkelaar , maar ik weet niet hoe de eigendomsverhoudingen in elkaar zitten.
Het is eigenlijk van de gekke dat het KKP , de grootste buurt ,geen echt buurtcentrum heeft, terwijl alle andere wijken er wel één hebben, behalve Nes a/d Amstel , maar dat heeft een dorpshuis .
Je moet het trouwens niet met Anna kerk vergelijken. Dat is meer een horecagelegenheid, die ook nog wat aan cultuur doet.
Dus B&W + gemeenteraad steek eens de koppen bij elkaar en ga hier over brainstormen !