Negen kapsalons, onder wie barbershop Jan Bartels aan de Lindenlaan 143, deden belangeloos me aan het zondag kappen van 120 uit Oekraïne gevluchte kinderen. Het was een Amstelveens initiatief van de Tara en Elena van Tara Beauty Center aan de Beerebijt 12.

Tara en Elena zijn ooit zelf gevlucht en weten dus heel goed wat dat betekent.

Danszaal

De danszaal in het voormalige cultuurcentrum Griffioen uit Uilenstede, waar tegenwoordig zo’n tachtig uit Oekraïne afkomstige schoolkinderen in diverse klassen onderwijs krijgen, werd deze zondag met medewerking van de diverse salons verbouwd tot kapsalon. De kinderen kunnen Uilenstede en Griffioen inmiddels vinden. Zeven vrijwilligers zorgden voor het kappen. De kinderen kregen ook hinderden knuffels me.

Het bleef overigens niet bij Amstelveense kappers. Medewerking kwam ook uit Amsterdam en van Robina’s Knipsalon aan de Oosteinderweg 551 in Aalsmeer. De Amsterdamse salons waren Simcha & Friends (Europaplein 121), Soulmakeup-Amsterdam, Angel Beautysalon Amsterdam (Vespuccistraat 42) en Frou-Frou. Welzijnsorganisatie Participe Amstelland dankt al die bedrijven en de vrijwilligers voor hun gratis medewerking aan dit project.

Voetballers

De kinderen kwamen soms met foto’s van hun favoriete voetbalsterren en voor sommigen was het überhaupt het eerste bezoek bij de kapper in hun leven. Een praatje, een extra aai over de bol en er waren regelmatig emoties aan beide kanten. Er werden ook meteen foto’s gemaakt voor papa’s en andere familieleden in Oekraïne. Er was misschien lichte spanning bij binnenkomst, maar iedereen was blij bij het weggaan. Uiteraard met een snoepje, zoals het hoort bij de kinderkapper.

1 COMMENT

  1. Ik vind het een heel leuke actie, maar toch steekt het mij ergens. Bij Oekraïners struikelt men over elkaar heen om hulp te verlenen, terwijl men aan de andere kant ontzettend moeilijk doet over 100 van de meeste schrijnende gevallen uit kamp Moira en over Afghaanse mensen die ons daar hebben geholpen.
    Het bloed van alle vluchtelingen is rood, maar blijkbaar is het huidskleurtje belangrijker en praat me ook niet over mentaliteit, alsof die van Oekraïners hetzelfde is, want die is ook wel degelijk verschillend.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.