Omdat de tot nu toe zorgvuldig door de gemeente aan de openbaarheid onttrokken kinderraad zich onder meer over armoede nadenkt, bracht die donderdag een zogenoemd werkbezoek aan de Kledingbank. Van de twaalf leden waren en negen aanwezig, onder wie kinderburgemeester Jara Zurr. Om daar de sfeer op te snuiven en met adviezen te komen.

Die laatste hielden onder meer in dat de ruimte een beetje leuker en gezelliger moet worden gemaakt en er muziek moet komen, zoaks in andere kledingzaken. Volgens de kinderen leidt dat tot prettiger winkelen. De bestuursleden van de kledingbank zagen niets in muziek. Er moet a) voor aan Buma-Stemra worden betaald en b) er is tijdens de uitdeeldagen (woensdag van 10.00 tot 16.00 uur) al genoeg lawaai.

Blik

Maar toch houdt de Kledingbank zich aanbevolen voor de adviezen van een volgende generatie, zei voorzitter Jurriaan Fransman tegen de kinderraad. “Jullie hebben een andere blik dan wij ouderen, voor wie een tunnelvisie op de loer ligt, in de trant van: Zo hebben we het altijd gedaan en daarom blijven wij het zo doen.”

Die Kledingbank kan wel wat aantrekkelijker, vonden veel kinderen. Onder leiding van de kinderburgemeester hadden zij trouwens zelf zakken vol tweedehands kleding meegenomen.

Ramp

Het volgend jaar een kwart eeuw bestaande en aan in Galjoen 4 aan de vijfde

Kinderburgemeester Jara Zurr bij RTVA

behuizing toe zijnde kledingcentrum voor minima is totaal niet met openbaar vervoer bereikbaar. “Dat is een ramp”, zegt oprichtster Mieke Haven. Met twee andere vrouwen kwam zij in 1995, toen veel oorlogsvluchtelingen uit Afghanistan en Bosnië kleding nodig hadden, van de Raad van Kerken uit tot het verzamelen en uitdelen daarvan. “Dat er geen vervoer meer is, betekent dat mensen met volle zakken terug moeten lopen. Sommigen weten hun auto bezittende buren of kennissen te strikken. En dan hoor je weer dat de klanten van de Kledingbank allemaal met auto’s komen. Maat die zijn niet van hen zelf, zoals al gauw wordt gedacht.”

Pas

Het winkelen tussen de rekken, waar alle kledingstukken op maat zijn

Voorzitter Fransman bij kinderraad

gesorteerd, is gratis. Wel wordt een entreegeld van €2 gevraagd. Wie een Amstelveenpas heeft, kan op vertoon daarvan (plus een ID-bewijs) een cliëntenkaart krijgen. Volgens secretaris Elly den Blanken zijn er op dit moment rond de zeshonderd kaarthouders. Anders dan bij de Voedselbank, waar een uitvoerig intakegesprek plaatsvindt en men bankoverzichten moet overleggen, overeenkomstig richtlijnen van de landelijke organisatie, gaat men er bij de Kledingbank van uit dat iedereen met een Amstelveenpas tot de minima behoort. Fransman: “Wij doen dus niet aan nog eens selecteren als men al een Amstelveenpas heeft. De gemeente had er redenen voor die te geven. Moeten wij dan nog eens gaan controleren.”

Entreegeld

Amstelveen heeft de oudste Kledingbank van Nederland. Er is een landelijke organisatie, waarbij die niet is aangesloten. “Men vindt daar dat we die twee euro niet mogen vragen, maar die hebben we nodig voor gas en licht enzovoort”, zegt de voorzitter. Bovendien speelt mee dat als men iets voor helemaal niks krijgt, dat ook geen enkele waarde heeft.

Men mag elke zes weken komen om te winkelen. Veel Amstelveners weten met zakken vol nog goed draagbare tweedehands kleding het pand aan Galjoen te vinden. Overigens niet ouderwets. “Onze klanten moeten er mooi en modieus uitzien”, vindt een bestuurslid. Die mening deelt de kinderraad. Jara Zurr heeft daarop gewezen op haar school. waar zij men posters op het bezoek aan de bank wees. De kinderraad bestaat uit kandidaten voor het kinderburgemeesterschap die het bij de verkiezingen uiteindelijk niet haalden. “Ik zou hier ook kleding van kunnen dragen”, zegt Zurr na een rondgang door de winkel.

Schaamte

Met de via containers textiel inzamelende organisatie Sympany bestaat een goede samenwerking. “Soms nemen die door ons niet gebruikte spullen van ons af en betalen daar ook nog iets voor”, zegt Fransman.

Sommige inwoners schamen zich ervoor naar de Kledingbank te gaan, weten bestuur en kinderraad. “Ik snap dat wel, maar het is volgens mij absoluut niet nodig. Je kunt er niets aan doen dat je over weinig inkomen beschikt”, vindt Zurr. “Maar mensen willen daar dikwijls niet over praten.”

Intussen blijkt de Kledingbank in de doelgroep goed te liggen. Als men om tien uur open gaat, staan een uur eerder soms al tientallen mensen voor de deur. Overigens is het van de gemeente voor € 13.000 per jaar gehuurde pand (waar trouwens een subsidie van 14 mille tegenover staat) allerminst duurzaam. “Wij zouden het heel graag willen isoleren”, verzicht Fransman. De kinderraad dacht het zowel aan de buitenkant als de binnenkant iets gezelliger te maken. “Aan de buitenkant mogen wij niet sleutelen”, meldt de voorzitter.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.