De strijd van de homobeweging is onderdeel van een grotere tegen discriminatie en intolerante. Dat betoogde wethouder Marijn van Ballegooijen donderdag bij de opening van het ‘Amstelveen Diversiteit Café’ (ADC) in Villa Randwijck aan het Catharina van Clevepark. Dat is primair gericht de lhbti-gemeenschap, maar staat volgens initiatiefnemer Fred Chevalking open voor iedereen, ongeacht (seksuele) geaardheid, geloof, politieke overtuiging enzovoort.

Het is elke vierde donderdag van de maand om 20.00 uur open en men wil er behalve ontmoeting ook steeds voor iets ‘inhoudelijks’ zorgen, zei Chevalking, die ook secretaris van de Participatieraad Sociaal Domein is, een orgaan dat B&W over sociale omstandigheden van inwoners adviseert. “Niet een klaagloket” wordt het café, zei hij. “Maar zit je met problemen dan kun je hier wel terecht.” Het café wordt gesteund door welzijnsorganisatie Participe. Bij de opening was ook de stadscoördinator van het COC aanwezig. “We zijn er voor elkaar en met elkaar, niet alleen voor Amstelveners, maar ook voor mensen uit de wijde omgeving”, benadrukte Chevalking. Op de openingsavond was dan ook de Aalsmeerse D66-wethouder Wilma Alink aanwezig, die vertelde het initiatief toe te juichen. Naar haar zeggen was in de Aalsmeerse Feestweek een van homoseksuele organisatoren van dat evenement (opnieuw) bespuugd, waarover hij als lid ervan in de gemeenteraad getuigde.

Van Ballegooijen (rechts) bood de Regenboogvlag aan.

Veranderd

Marijn van Ballegooijen (rechts foto boven) overhandigde Chevalking een exemplaar van de bekende regenboogvlag. Hij herinnerde er opnieuw aan in augustus 2006 met zijn man getrouwd te zijn, die hij toen al tien jaar kende. “Maar er was niet eerder de mogelijkheid te trouwen. De wereld is ten opzichte van vroeger enorm veranderd.”

Gay Pride

Van Ballegooijen hield een pleidooi voor de Gay Pride, onder meer met schepen in de grachten van Amsterdam. Sommigen vinden dat niet meer nodig, of denken als homo  toch niet bij dat uitdagende publiek te horen. Maar die houding noemde hij kortzichtig. Alle groepen en opvattingen horen er volgens hem bij. Toegevend dat de tolerantie de laatste jaren toenam, zijn er nog altijd anders seksueel geaarde mensen die het moeilijk hebben. In de homogemeenschap is het aantal zelfmoorden hoger dan daarbuiten, zei hij. Onder meer homo’s in een traditioneel christelijk milieu durven volgens hem niet goed uit de kast te komen. In Amstelveen, waar velen een niet-Nederlandse achtergrond hebben, is acceptatie van diversiteit een speerpunt van het gemeentelijke beleid. Er is nog steeds sprake van lokale incidenten, zei hij, het café toejuichend. “Iedereen mag houden van wie hij wil en dat ook laten zien.”

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.