Auteur Auke Kok signeert zaterdag 30 november om 14.00 uur zijn boek over Johan Cruijff bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Het boek kwam overigens vooral in het nieuws doordat de rechter opdracht gaf er een inlegvel bij te voegen, waarop de rectificatie staat van Koks opmerking dat Cruijff een miljoen per jaar zou hebben geïncasseerd van de Johan Cruijff Foundation. Kok baseerde zich op drie bronnen, maar twijfelde blijkbaar aan hun juistheid nadat de Foundation naar de rechter was gestapt met ontkenning daarvan.

Auke Kok (1956) is historicus, schrijver, journalist en columnist. Hij schreef onder meer ‘1974. Wij waren de besten’, ‘1988. Wij hielden van Oranje’ en ‘Holleeder De jonge jaren’. Voor verscheidene boeken ontving hij een prijs of nominatie, zoals voor ‘De verrader. Leven en dood van Anton van der Waals’ en ‘1936. Wij gingen naar Berlijn’,  dat bekroond werd met de titel Sportboek van het jaar 2016.

Dat hij maatschappijgeschiedenis studeerde is in al zijn werk – en zeker ook in zijn biografie van Johan Cruijff – merkbaar: de tijdgeest, de samenleving, de sociale achtergronden zijn nooit ver weg. Naar voorbeeld van het ‘totaalvoetbal’ van de helden van 1974 wordt hij dan ook wel een ‘totaalschrijver’ genoemd. Zijn mooiste compliment, vindt Kok zelf.

Cruijff
Vrijwel iedereen denkt Johan Cruijff te kennen en dat is niet zo gek: zijn illustere carrière

Auke Kok

voltrok zich grotendeels in de schijnwerpers. Maar als mens en zelfs als sportman bleef hij in veel opzichten een mysterie. Waarom vocht hij zoveel conflicten uit? Waarom ging hij niet naar het WK 1978 en werd hij geen bondscoach in 1994? Wat stond er in de psychologische rapporten over hem? Gebruikmakend van unieke documenten en puttend uit honderden interviews met klasgenoten, jeugdvrienden en -vriendinnen, medespelers, zakenpartners en familieleden geeft Auke Kok op deze en vele andere vragen antwoord, meldt Venstra. Die noemt het boek ‘de eerste volledige biografie van deze kwajongen, familieman, aanvoerder, trainer, voetbalfilosoof en commercieel pionier’.

Schelmenroman

Zijn levensverhaal is als een schelmenroman over een volksjongen die uitgroeit tot een mondiaal fenomeen, zegt de boekhandel. ‘De biografie Johan Cruijff, toont wie Johan Cruijff écht was, hoe hij zijn enorme invloed vormgaf, hoe de briljante, maar aanvankelijk te magere en nerveuze ‘Jopie’ zich de reputatie van vernieuwer kon verwerven, van betweter en weldoener – en van inspirator van miljoenen over de hele wereld.’

Toegang: vrij.  Aanmelden niet verplicht, wel praktisch: via info@venstra.nl of 020-6419880

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.