Vrijwel exact dezelfde schriftelijke vragen als D66 heeft nu het CD-raadslid Sandra van Engelen aan B&W gesteld over de financiële situatie van Ziekenhuis Amstelland. Aan de onduidelijkheid daarover moet een einde komen, vinden beiden. Ze willen dat het college met de directie van het ziekenhuis ‘in gesprek’ gaat om achter de cijfers te komen.

Accountantskantoor BDO kreeg van het ziekenhuis geen jaarcijfers, met het gevolg nu onderaan bungelt in de jaarlijkse ‘stresstest’ van het bureau. Verschil met D66: Van Engelen wil weten of de Joodse afdeling een aparte – en eventueel overeind te houden – financiële afdeling vormt.

Fusie

Sandra van Engelen, CDA

Van Engelen herinnert er aan dat Ziekenhuis Amstelland destijds ontstond uit een fusie van het in Amsterdam gevestigde CIZ (Vereniging Centrale Israëlitische Ziekenverpleging) en het Amstelveense Nicolaas Tulp Ziekenhuis, waarvoor in de zestiger jaren van de vorige eeuw een actie onder de Amstelveense bevolking werd gehouden.

“Is het CIZ volledig onderdeel van het Ziekenhuis Amstelland of levert het eigen cijfers aan waaruit haar financiële situatie is af te lezen”, vraagt het CDA. En als, in navolging van het Slotervaart Ziekenhuis, het Ziekenhuis Amstelland net als Slotervaart failliet gaat, heeft dat dan ook consequenties voor het CIZ rn kan naar een oplossing voor Joodse inwoners worden gezocht (rekening houdend met hun geloofsovertuiging)  door de wethouder, wil de fractie weten.

Verliezen

Maar er moet hoe dan ook volgens het CDA duidelijkheid komen over het ziekenhuis in Amstelveen, dat de laatste jaren door zware verliezen werd getroffen en waarin zich een bestuurscrisis voordeed. De fractie vindt het verontrustend dat het ziekenhuis geen financiële cijfers heeft aangeleverd ten behoeve van een stresstest, uitgevoerd door BDO. In het faillissement van Slotervaart en het IJsselmeer Ziekenhuis liet de marktwerking zich van zijn slechtste zien’, constateert zij. Van Engelen heeft toe dat gemeenten niet verantwoordelijk zijn voor het beleid van een ziekenhuis, maar wel hebben te maken met “onverwachte situaties, zoals faillissementen”.

Verontruste burgers

Het CDA zegt te zijn benaderd door verontruste burgers en die signalen mogen niet worden genegeerd, vindt zij. Staat ook het Ziekenhuis Amstelland aan de rand van een faillissement?, vraagt het CDA zich af. Zelf kwam het ziekenhuis met het verhaal naar buiten dat er geen financieel vuiltje aan de lucht is, maar niet met exacte cijfers. “Het niet op tijd in orde hebben van cijfers is een te verontrustend gegeven”, vindt Van Engelen. Daarover moeten volgens haar B&W praten met het ziekenhuis. ”In het worst case scenario kan het sluiten van het ziekenhuis een grote impact hebben op de zorg waarvoor de gemeente Amstelveen verantwoordelijk  is.”

Voorbereid?

Op dit moment is het volgens Van Engelen onduidelijk of de ontstane situatie impact heeft op de te verlenen zorg aan de bewoners van Amstelveen. “Kan de wethouder aangeven of de gemeente voorbereid is om in een dergelijke situatie de zorg zo te organiseren dat  inwoners van Amstelveen die kunnen blijven ontvangen?”

Recentelijk heeft burgemeester Eenhoorn  nog een nieuwe Joodse vleugel in het ziekenhuis  geopend. Daarmee lijkt volgens het CDA een waarborg voor de specifieke bekendheid met de Joodse manier van verplegen in dit ziekenhuis, die uniek is in Nederland, te bestaan. “Is de wethouder bereid, indien sprake is van een faillissement bij Ziekenhuis Amstelland en dat direct  consequenties heeft  voor het CIZ, te zoeken naar  oplossingen waardoor onze Joodse inwoners hun geloofs-specifieke zorg kunnen blijven ontvangen?”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.