De enorme kloof tussen politiek en kiezers wordt volgens raadslid Marga van Herteryck van de lokale partij Burgerbelangen veroorzaakt doordat men de achtergronden van de besluiten die politici nemen niet kent. In de krant leest men volgens haar niet het complete verhaal, dus er gaapt een gebrek aan informatie. Zij zegt dat in een interview met secretaris Frits Suèr van haar partij.

Marga van Herteryck

Raadsleden hebben naar haar mening de taak de verscholen blijvende achtergronden uit te leggen. “De kunst is te luisteren naar de zwijgende meerderheid. Wat leeft, hoor je in de straat, bij de sportclub, op de markt, op de schoolpleinen of in de cafés en wijkcentra. Mensen praten over de dingen die hen direct raken. In de andere zaken verdiept men zich niet, door tijdgebrek of wat dan ook”.

CDA

Intussen pleit zij voor voortzetting van de strikt besloten ledenbijeenkomsten, waarover achteraf een nietszeggend en totaal niet informatief persbericht wordt verstuurd door de partij zelf.

Herteryck was overigens al eerder lid van de gemeenteraad, toen voor het CDA, zoals haar vader. “Ik heb  de maatschappelijke betrokkenheid in mijn opvoeding meegekregen”, zegt ze. Maar blijkbaar voelt zij zich nu meer thuis bij het lokale politieke gezelschap.

“Het CDA is een bestuurderspartij. Daar speelt de landelijke politiek ook een rol en zit je soms vast in een landelijk ingenomen standpunt. Ik kreeg vooral zin in de lokale politiek. BbA is toch meer mijn directe leefwereld”.  De fractie ervan heeft volgens haar een goede balans.

Eneco

Over de opbrengst van de Eneco-aandelen, nu nog in het bezig van de gemeente, verschilde haar fractie met de meerderheid van de gemeenteraad. Zij vond namelijk niet dat al een besluit moest worden genomen over de bestemming van het geld. Overigens sloot de bbA-fractie zich wel aan bij degenen die vonden dat er moest worden verkocht, omdat verreweg de meerderheid van de gemeenten dat deed. “Een voorbeeld van hoe je door nieuwe inzichten een standpunt moet wijzigen”, vindt ze. “Wij waren het er niet mee eens het geld nu al te besteden. Ik vind dat de opbrengst van de Eneco-gelden ten goede moet komen van alle Amstelveners. Bij een eventuele bestemming in energietransitie en duurzaamheid dus ook mogelijkheden voor inwoners scheppen die niet zelf kunnen investeren”.

Geleefd worden

Frits Suèr

Herteryck vindt dat er de komende jaren veel op de inwoners van Amstelveen afkomt. “We gaan geleefd worden door gebeurtenissen die we niet helemaal in de hand hebben. De hele stad gaat op zijn kop. Iets heel simpels: hoe komen we volgend jaar nog op tijd op ons werk? Hoe houden we Amstelveen in 2019 nog een beetje leefbaar? Dat wordt een hele toer”.

Ombouw

Volgens haar kan het openbaar vervoer in Amstelveen beter worden via vertegenwoordigers van de gemeente in de raad van de Vervoersregio Amsterdam, wat overigens voorheen niet is gelukt. “Via de Vervoersregio Amsterdam wil Amstelveen proberen het voor elkaar te krijgen dat er een betere invulling van het vervangend Openbaar Vervoer tijdens de ombouwperiode van de Amstelveenlijn komt”.

‘Leefbaar’

Verder praat zij alle partijen na. Net als die wil zij een ‘leefbare’ stad, waar het ‘karakter van Amstelveen en de voorzieningen behouden blijven,  er een ‘goede balans tussen wonen, werken en ontspannen’ is en met goede zorg voor ouderen en kinderen met problemen.

 En verder wil zij, net als de na drie jaar weer vertrokken burgemeester Van ’t Veld, alles en iedereen met elkaar verbinden. Waarbij zij vervalt in politieke kreten als:  “Ik ben van het goede luisteren en kijken hoe je samen tot de beste keuze kan komen. In die zin wil ik mensen bij elkaar brengen en samen naar oplossingen zoeken zonder dat je je doelen uit het oog verliest”.

Verbinding

Aan verbinding wordt volgens haar goed gewerkt in de wijken. “Daar zijn sociale teams actief en er worden steeds meer professionals aan de wijken verbonden. In Patrimonium bijvoorbeeld komt een actieplan om samen met bewoners problemen op te lossen. Hier ligt de kracht van de wijken en het helpt ons ongewenste ontwikkelingen eerder te signaleren. Dat wordt steeds belangrijker. En bbA moet zich daar meer profileren”.

 

 

4 REACTIES

  1. Dat hele ov is sinds 2017 al een heel stuk verslechterd.
    Overigens heb ik nog nooit iemand van bbA aan de deur gehad of gezien buiten verkiezingstijd om. Je zal er dus met partijgenoten op uit moeten trekken, want mensen hebben heus wel wat te vertellen.

  2. De vve-besturen van tezamen 115 woningen aan het Stadsplein hebben herhaaldelijk de aandacht van gemeenteraadsleden gevraagd voor de ingrijpende verslechtering van de gemeentelijke dienstverlening op het gebied van afvalinzameling. Wij kregen niet één reactie, ook niet van lokale partijen als BbA en AVA

    Dat is wat in de praktijk terechtkomt van “goed luisteren en kijken hoe je samen en samen naar oplossingen zoeken zonder dat je je doelen uit het oog verliest”.

    • Vreemd, bij mijn partij komt regelmatig iets van een vve- bestuur ter sprake. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat men geen tijd heeft, vooral bij kleinere partijen , want er zijn vele vve- besturen in Amstelveen. Misschien aankloppen bij een wijkplatform of hoe zoiets heten mag?

  3. Wijkplatform Stadshart heeft zichzelf al jaren geleden opgeheven vanwege onbetrouwbaarheid van het gemeentebestuur. Ik heb die bijeenkomsten jarenlang bijgewoond, maar het had totaal geen zin. Democratie leeft niet in Amstelveen en zelfs niet op dit forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.