Aan de rand van bedrijventerrein Legmeer is het voormalige kantoorgebouw van de Kamer van Koophandel geschikt gemaakt voor bewoning door starters. Wethouder Floor Gordon bezocht woensdag 3 oktober dat gebouw Next Building. Er zijn 145 huurwoningen gemaakt, waarvan de meeste 711 euro per maand kosten, die voor 80% door Amstelveners onder de 35 jaar worden bewoond. B&W willen van de bedrijventerrein Legmeer een woon- en werkgebied maken.  De Amstelveense ontwikkelaar C.A.H. Cuntz Beheer heeft de starterswoningen geregeld. De studio’s en appartementen zijn tussen de 25 en 70 vierkante meter groot en ruim 75% heeft een huur tot 711 euro per maand. Veel nieuwe bewoners kennen al iemand in het gebouw via school of sport. Het merendeel verlaat het ouderlijk huis, een kamer op Uilenstede of antikraakruimte in de Olmenhof.

 10.000 meter

Volgens wethouder Floor Gordon van Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening werden ruim 10.000 leegstaande kantoormeters omgebouwd tot duurzame woonruimten voor starters. “Tijdens de rondleiding van ontwikkelaar Cuntz was ik aangenaam verrast door het optimaal benutten van de ruimte en de verscheidenheid aan appartementen. Ik begreep dat ouders en kinderen enthousiast het huurcontract tekenden, zelfs zonder het appartement eerst te hebben gezien. Dat toont aan hoe groot de behoefte is aan dit type woningen.”

 

 

 

6 REACTIES

  1. Appartementen tussen de 25 en 70 vierkante meter waarvan de meeste 711 euro per maand kosten. Da’s niet niks voor een kale studio en het is nog maar de vraag of het daarbij blijft.

    Lees het artikel ‘Te mooi om waar te zijn’ in Het Parool van vandaag. De gemeente moet controleren of wanhopige starters niet worden uitgebuit door winstbeluste projectontwikkelaars. Waar geen alternatieven beschikbaar zijn, is sprake van monopolie.

    Jammer dat reacties op dit forum worden weggemoffeld. Op die manier krijgt democratie geen kans, maar dat lijkt precies de bedoeling.

  2. Het woordje al lijkt mij volkomen onterecht, nadat men jaren niets aan soc woningbouw heeft gedaan en vele woningen uit deze sector heeft verkocht of naar de vrije sector heeft getild door ze op te pimpen. Een beleid waar ook D’66 verantwoordelijk voor is geweest en nu staat n.b. een politica uit deze club te pronken met deze “ verdienste” , maar ja dit is een klein beginnetje.
    Dan zit ik mij ook nog af te vragen of dit de totale huur is en of er niet allerlei servicekosten bijkomen, want die worden niet meegeteld bij sociale woningbouw. Je kunt dan nog wel eens van een kouwe kermis thuiskomen. Ik wijs enkel maar op het voorbeeld van het voormalige Amstelsteyn, waar bovenop de kale huur nog eens een 50% servicekosten bijkwam.

  3. Volgens dat artikel in Het Parool worden starters uitgemolken bij huur van woningen. Veel van de aanvankelijke beloftes blijken vals of duur.

    De verhuurder probeert op allerlei manieren extra geld te verdienen aan huurders die geen kant op kunnen. Diensten waarvoor is betaald, worden niet verleend. Er gelden allerlei onredelijke regels. De verhuurder probeert geld te verdienen aan de servicekosten, wat wettelijk niet is toegestaan.

    De wethouder moet zich niet alleen voor het publicitaire karretje van de exploitant laten spannen maar hier een oogje in het zeil blijven houden.

    Het is jammer dat reacties op dit weblog niet meer worden vermeld en dus ook niet worden gelezen.

    • Vreemd dat jij zegt dat allerlei servicekosten wettelijk niet zijn toegestaan. In het voormalige Amstelsteyn verdienden ze op bijna elk aspect van de servicekosten. Ik noem de verplichte glazenwasser, schoonmaak algemene ruimtes, wasserette waar je extra voor moest betalen, thuis mocht het niet, verplichte verwarmingskosten terwijl de kamertemperatuur 24 graden was enz. Deze wantoestanden hebben geduurd totdat men besloot er een longstay hotel van te maken, waar met name veel Indiërs gebruik van maakten. De oorspronkelijke bewoners zijn toen weggepest . De gemeente heeft hier toen niets aan gedaan, omdat de eigenaar een “alternatief” had aangeboden in hokjes van 25m2 ergens in Amsterdam west. Ik weet dit precies omdat ik er zelf heb gewoond.

  4. Het is wel toegestaan om servicekosten door te berekenen aan de huurders, maar niet om daarop te verdienen. Er zijn verhuurders die proberen om onder het mom van servicekosten extra huur te vangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.