Het College van de Burgemeester en Wethouders is bereid vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen op te nemen. Dat zei wethouder Herbert Raat. Het is een antwoord op het verzoek van de regering aan alle gemeenten, waarvan Waddinxveen als een de eerste reageerde, omdat een bus vol met Oekraïners al naar die plaats op weg was.

Volgens het college houdt iedereen zich nu bezig met de oorlog die woedt in Oekraïne. “We zien verschrikkelijke beelden in de media en veel mensen maken zich zorgen”, zegt het. “Sinds de Russische inval vorige week zijn duizenden Oekraïners op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld.” Het verwijst ernaar dat UNHCR het aantal vluchtelingen nu al schat op één miljoen.

Stroom

“Europese landen staan voor de uitdaging om deze grote vluchtelingenstroom op te vangen. Vooralsnog worden veel Oekraïners opgevangen in de directe buurlanden.” Omdat het kabinet na overleg vrijdagmorgen heeft aangegeven dat alle 25 veiligheidsregio’s met spoed op zoek moeten naar duizend opvangplekken en in deze regio naar verhouding over de zes gemeenten worden verdeeld, zal ook Amstelveen op korte termijn ook vluchtelingen uit de Oekraïne gaan opvangen, zegt de gemeente. Zij is inmiddels gestart met een inventarisatie naar opvanglocaties die op korte termijn voor opvang beschikbaar zijn, zoals hotels, short-stay en campings, alsmede locaties die op een langere termijn kunnen worden ingezet voor de opvang, zoals (tijdelijk) leegstaande panden. “Daarnaast verwachten we op korte termijn richtlijnen van het Rijk over de coördinatie van de vluchtelingenopvang en de rol die de veiligheidsregio’s hierin gaan spelen”, zeggen B&W. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland hebben deze week al bestuurlijk overleg gehad over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Hartverwarmend

“Daarnaast proberen wij de vele hartverwarmende initiatieven die nu in onze gemeenschap ontstaan om Oekraïne te helpen, in beeld te krijgen en te zorgen dat deze via de juiste instanties geborgd kunnen worden”, zeggen B&W. Zij besluiten in een open brief aan de inwoners die te informeren zodra zij meer zicht hebben op eventuele opvangmogelijkheden.

Foto: College van B&W.

10 COMMENTS

 1. Een suggestie? De Bankrastoren die staat toch voor 2/3 leeg of het oude KPMG- gebouw, wat al meer dan 10 jaar nagenoeg leeg staat?
  Dan laat de gemeente ook echt zien dat het ze menens is. Of gaat het enkel om het goedkoop meedeinen met de ellende inclusief foto.
  Overigens zit Moira ook nog bomvol, hoor. Of tellen die minder mee?

 2. Ook als Amstelveen níet bereid was om vluchtelingen op te nemen, dan zal het toch moeten gebeuren. Het is dus een gratuite verklaring van het gemeentebestuur. Die foto erbij is helemaal misplaatst.

 3. Even voor onze medelevende B&W . In het Parool van zaterdag 5 maart staat ook nog een “ leuk” stukje hoe de gemeente placht om te gaan met een individueel krepeergeval van een statushouder. “Zorg op maat” placht men dat hier te noemen. Alleen betreft het hier een Syriër. Het schaamrood zou op hun kaken moeten verschijnen.

 4. Zij vinden hun ‘bereidheid’ dan ook heel bijzonder (vandaar die statiefoto),
  terwijl het om een morele, humane en wettelijke verplichting gaat.

  • Nou, ik vind ze wel principieel met die “statiefoto”, want in 2015 stonden ze ook paraat met die golf Syriërs en onlangs met die Afghaanse tolken ook. Of vergis ik me nu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.