Om toch beter water in De Poel te krijgen wordt nu á raison van € 1,4 miljoen een proef met baggeren genomen. De helft betaalt Noord-Holland, mits de gemeenten Amstelveen en Amsterdam en hoogheemraadschap Rijnland de andere helft financieren. De kwaliteit van het water blijft overwegend slecht. Daarom stellen B&W de gemeenteraad voor een bijdrage van € 183.000 te leveren.

In die raad is dikwijls aangedrongen op het uitbaggeren. Het is de zoveelste poging om het zwemwater te verbeteren. Er wordt eigenlijk € 233.000 van Amstelveen gevraagd, maar al eerder was er dekking van een halve ton.

Strand

Jaren geleden werd op voorstel van de VVD aan een ‘stadsstrand’ gedacht aan de noordelijke Poeloever, maar dat plan leed schipbreuk omdat het water absoluut niet geschikt was om in te zwemmen. Uiteindelijk kocht de gemeente een zwembadje, dat in de Poel werd gehesen en samen met horeca het door een exploitant gerunde Fun Centrum vormt.

Het nieuwe onderzoek is bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren. “Dit is een belangrijke stap om het dichtslibben van de Poel verder tegen te gaan,“  zegt wethouder Rob Ellermeijer.

Fosfaat

Rijnland, Amsterdam en Amstelveen namen eerder maatregelen om het water beter te maken. Daartoe behoorden een defosfateringsinstallatie en de aanleg van natuurvriendelijke oevers. De proef met defosfateren heeft de concentratie blauwalg weliswaar beperkt, maar in juli en augustus was alsnog sprake van bloei. “Defosfateren was een eerste stap, maar aanvullende maatregelen om de kwaliteit structureel te verbeteren zijn nodig“, zegt Ellermeijer. Om aan de Europese norm te voldoen, was defosfateren blijkbaar niet genoeg. De gemeente Amstelveen wil nu samen met de partners een baggerpilot starten.

Volgens haar kan zoveel mogelijk bagger verwijderen, zorgen voor meer diepte en verbetering van de water- en ecologische kwaliteit. ‘Meer diepte is ook goed voor recreatief gebruik van de Poel’, zegt de gemeente. Hoeveel bagger wordt verwijderd is afhankelijk van de kosten voor het verwijderen, afvoeren en verwerken van de bagger.

Er is nu algengroei en de visstand is monotoon, wat wil zeggen dat er maar enkele soorten vis in de Poel voorkomen. Fosfaten kunnen de algengroei aanjagen.  Overigens wordt voorafgaande aan de baggerpilot een haalbaarheidsstudie naar de effecten van baggeren uitgevoerd. Als de resultaten daarvan positief zijn, zal naar verwachting begin 2022 worden begonnen met baggeren. Na de pilot wordt gedurende een periode van twee tot drie jaar gemonitord.

5 REACTIES

  1. Dat is toch water naar de zee dragen? Ik denk dan eerder dat de oeverlanden in de Poel zullen verdwijnen. Een veenplas is nu eenmaal monotoon. Men kan beter eens in het bos kijken waar men dit kan realiseren. Daar heb je veel meer kans op een leuk recreatiestrand, maar daar zullen vele (horeca)ondernemers uit het Oude Dorp niet zo van gecharmeerd zijn en iedereen weet dat zij veel in de melk te brokkelen hebben in onze gemeenteraad.

  2. Ze zullen tot de zandlaag moeten graven. Ik weet niet hoe diep die daar ligt. Het veen zal vanuit de oevers toch weer geleidelijk de nieuwe diepte in stromen, denk ik. Neoliberalen denken dat zij de natuur naar hun hand kunnen zetten. De Poel wordt geprivatiseerd, maar de gemeente zal voor de ‘onvoorziene’ kosten en exploitatieverliezen opdraaien. Het wordt een bodemloze put.

  3. Dat hele rapport van Rijnland kan in de prullenbak als de VVD de Poel gaat uitbaggeren tbv recreatieve en lucratieve doeleinden. De laatste alinea waarschuwt alvast:

    “Ingrepen aan de waterbodem, zoals baggeren, zijn in de Amstelveense Poel niet direct aan te raden vanwege de hoge ligging van het systeem. Als gevolg van een dergelijke maatregel zou de wegzijging toe kunnen nemen waardoor de watervraag ook weer toe zal nemen”

    De baggerplannen passen in het rijtje van ondoordachte, onverantwoordelijke en kostbare neoliberale missers.

    • Klopt, in het verleden hebben ze ook gebaggerd. Hele stukken van de oeverlanden bij Bovenkerk zakten in het water. Niet gelijk, maar wel geleidelijk. Trouwens die zandlaag ligt hier en daar ook aan de oppervlakte. Dat kleine eilandje bij de steiger bij de Japanse tuin is bijvoorbeeld zand en op andere plaatsen kun je een stok wel 3 m in het veen duwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.