Vorig jaar werd € 27 miljoen door de gemeente uitgegeven aan externe bureaus, ter ondersteuning van de gefuseerde ambtenarij van Amstelveen en Aalsmeer. Ze variëren van zzp’ers tot advocatenkantoren, van automatiseerders tot uitzendorganisaties voor administratie en van ingenieursdiensten tot boa’s of klantmanagers.

Dat antwoorden B&W op vragen van GroenLinks. Die fractie in de gemeenteraad had het pijnlijk getroffen dat wethouder Herbert Raat de politici maande bij moties waarin om onderzoeken werd gevraagd wel even te bedenken wat die kosten. Vaak worden externen daarvoor ingehuurd.

Moties

Vorig jaar werd voor elf moties, waarvoor onderzoek nodig was, € 174.500 uitgegeven. Maar los daarvan staat ook de ambtelijke organisatie zwaar onder druk door het uitzoekwerk, blijkt uit het antwoord van B&W. In 2020 zijn 25 moties aangenomen die om (een) onderzoek vroegen, waarvan veertien in de laatste twee maanden, schrijven B&W. Als die trend aanhoudt, komen er dit jaar veertig ‘onderzoekmoties’, denken B&W. “Mogelijk kunnen wij al bij de eerstvolgende raadsvergadering constateren of de signalering van wethouder Financiën voorspellende of wellicht ook al enige dempende waarde heeft gehad.”

Pandemie

Verder herhaalt het college dat het soms piept en kraakt in de ambtelijke organisatie, vooral door de pandemie, die het langdurig thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs met zich meebrengt. “Door de overladen werkagenda van de organisatie zijn nieuwe (onderzoeks)vragen lang niet altijd door interne medewerkers op te pakken en wordt gegrepen naar het instrument van inhuur of inkoop bij externe bureaus”, zeggen B&W. “En ook als medewerkers wél zelf de onderzoeken kunnen of moeten oppakken, leidt dit soms tot het verschuiven van bestaand werk waarvoor vervolgens weer extern ingehuurd of ingekocht moet worden. Waar dit het voorgaande jaar al in redelijke mate het geval was, is onze verwachting dat die noodzaak bij nog meer nieuwe onderzoeksvragen alleen maar toeneemt.”

Juridisch

Aan juridische bijstand gaf de gemeente vorig jaar circa € 150.000 uit. Soms ging het om rechtstreekse inhuur van advocaten, maar ook om gecombineerde opdrachten voor waarbinnen juridisch advies een component is. “Het voert ons inziens te ver om dat in dit kader allemaal te laten onderzoeken”, schrijven B&W aan GroenLinks.

Communicatie

Aan ‘communicatie’ werd € 1,4 miljoen uitgegeven. Die kosten betroffen personeel en inhuur, webredactie, online dienstverlening, advies en producties. Vorig jaar werd € 268.000 besteed aan gemeente- en themapagina’s in het Amstelveens Nieuwsblad (€124.000), het magazine Amstelveenz (€ 48.000) en de ontwikkeling van video’s en campagnes (€96.000). “Naast deze kosten worden ook voor o.a. diverse sociale en ruimtelijke projecten in wijken nog communicatie- en participatiekosten gemaakt. Deze zijn veelal vervlochten met de totale projectkosten. Het voert ons inziens te ver om dat in dit kader allemaal te laten onderzoeken,” schrijft het college.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.