Tawros Aslanjan (D66)

Terwijl de gemeente er alles aan doet om het Indiase gemeenschap, de grootste buitenlandse in de stad, het vooral naar de zin te maken, onder meer met het Diwali (hindoe) festival op het Stadsplein, lijken niet alle Amstelveners even gecharmeerd van de toestroom van expats uit India. Eric Grooters klaagde dinsdag bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) over de situatie in Westwijk en vreesde dat Amstelveen een soort ‘New Delhi aan de Amstel’  wordt.

Voor Nederlandse, die een andere cultuur zijn gewend, wordt het in de wijk zo langzamerhand onleefbaar, waarschuwde hij. Volgens hem gaan steeds meer woningen over in handen van bedrijven en beleggers. In zijn eigen straat werden in maart van de 26 woningen er zes bewoond door mensen uit India, nu zijn het er al elf en het einde is niet in zicht. De huizenprijzen stijgen razendsnel. Terwijl voor een woning een vraagprijs van 350 duizend euro gold, bracht die 415 duizend euro op, vertelde hij. En alle woningen gaan naar India expats. “Het is een onhoudbare situatie”, zei hij. Vaak wonen volgens hem meer gezinnen op één adres.

Zakken rijst

Nederlands hoort men in de straat nauwelijks meer, wel Indiaas of Engels. Een busje brengt ’s avonds laat zakken rijst, die vervolgens luid schreeuwend door de al klaar staande mensen uit India worden versjouwd. Naar zijn mening wordt het woongenot voor Amstelveners ernstig aangetast. “Dit is zeker op langere termijn een ongezonde ontwikkeling.”

Ook het geluid van de tram 51 houdt hem naar zijn zeggen wakker. Hij had een bandje bij zich om het aan de commissieleden te laten horen. Er werd door de commissieleden politiek correct op gereageerd. Behalve Actief voor Amstelveen (AVA) en D66 had niemand vragen. Tawros Aslanjan van D66 wilde graag weten wat nu de ‘frustratie’ is van Grooters. “Dat u niet Nederlands sprekende buren heeft of dat er niet voldoende wordt gehandhaafd?” verduidelijkte hij. Om vervolgens te melden dat de gemeenteraad nu eenmaal niet besluit wie een woning koopt of er in gaat wonen. Maar hij gaf toe dat meer gezinnen in één woning een kwestie voor handhaving oplevert. Grooters: “Ik erger mij er aan dat ik in Amstelveen niet op een Amstelveense manier kan wonen.”

17 REACTIES

 1. Veel meer mensen dan verondersteld zullen het volledig of deels met Grooters eens zijn maar, net als ik, bang om te reageren. Voor je het weet wordt je beticht van racisme. Ben vandaag in drie verschillende flatgebouwen geweest waar je in alle drie, o.a. in de liften, wordt verwelkomt met kookluchten die inderdaad niet echt Amstelveens zijn.
  Zwerfafval op straat en naast de containers evenals iedere dag plastic afval aan de lantaarnpalen.
  Niet echt Amstelveens.
  Hoe zit het trouwens met die subsidie en steun aan die Amnity (prive) school die zonodig in Amstelveen moest worden gevestigd?
  Doofpotje?

  • Helemaal mee eens. Er komen teveel Indiers ook in Uithoorn. Ze hebben zo’n hog inkomen dat ze allemaal huizen kopen. Ze kunnen toch ook huur betalen in de vrije sector. Ze pikken de huizen in voor onze kinderen die willen ook wonen maar kunnen de dure hypotheek niet meer betalen. Bovendien doen ze niks aan hun tuinen, betegelen de boel en we hebben totaal geen contact met ze.
   H. Smith
   en ze flikkeren al het vuil op straat

 2. Soortgelijke klachten waren er destijds in Amsterdam-West (waar wij woonden) nav de komst van Turken en Marokkanen die daar gaandeweg een meerderheid waren gaan vormen, met behoud van hun eigen manier van leven. Op dit moment speelt het op veel plaatsen, bij voorbeeld in Aalsmeer. Daar gaat het over Polen, Roemenen en Bulgaren, die met meerdere gezinnen in één huis wonen en de sfeer in de straat zijn gaan bepalen.

  Grooters wil in Amstelveen graag op een Amstelveense manier kunnen wonen, maar de wereld is veranderd omdat men dat wilde en Amstelveen is daarop geen uitzondering. Alles heeft zijn prijs.

 3. Het is toch erg . Ze sjouwen grote zakken rijst naar binnen ipv aardappelen en je ruikt geen doorgekookte bloemkool met etenstijd. Kan deze hr. Groters niet naar Groningen ? Daar zijn de huizen nu erg goedkoop. Voor de rest eens met App.

 4. Beste Johan, vaak staan je artikelen dubbel op de site en ik begrijp het niet, waarom? Trekt dan de site meer bezoekers, of moet ik alles in stereo lezen? Of je moet gewoon de pagina’s goed vullen ivm het komkommerseizoen?

 5. Ik vind de uitingen van dhr. Eric Grooters volledig in tegenspraak met de hier dominante leitkultur. Namelijk dat als wij rijst willen eten en Indiaas willen praten, dat we dat lekker helemaal zelf bepalen. Als dhr. Grooters zich niet wil aan passen aan Amstelveen, dan gaat ie maar lekker in Pakistan wonen.

 6. Deze indiers importeren hun cultuur. Ze burgeren niet in. In winkels dringen ze voor. Ze schreeuwen tegen personeel in winkels omdat ze geholpen willen worden terwijl er een wachtrij staat. Dit doen ze o.a door in de lucht te wapperen met briefgeld. Ze laten hun mandje gewoon voor de kassa staan ipv hem op te ruimen. Dit winkelpersoneel heb ik er schande over horen spreken.Ze behandelen winkelpersoneel alsof het hun persoonlijke slaven zijn. Rijden als idioten en lopen op de rijbaan. Als ze koken dan is de lucht zodanig dat je er onpasselijk van wordt. Men heeft nog nooit gehoord van het feit dat als je een vuilniszak niet heel houd hij gaat lekken. Vervolgens lopen ze met lekkende vuilniszakken over de galerij en de lift in. En dan stinkt je lift. En dat elke week weer.houden deur nooit open voor medebewoners. Openen hun eigen winkels. Ze spreken letterlijk geen woord nederlands.elk gesprek gaat schreeuwend/ in dolby surround. Ook om 10 uur s’avonds. Maar voor de rest zijn ze helemaal goed ingeburgerd. LOL. Dit zijn gewoon een paar dagelijkse constateringen die ik al jaren zie.

  • Zo heeft elke bevolkingsgroep wat. Ik word onpasselijk van het drankgebruik van Polen en Engelsen. De bloemkool-,spruitjeslucht en stamppotten van de kazen en hun eeuwige gezeur over van alles en nog wat. Het uit volle borst meelallen met Andre Hazes en Marco Borsato enz. Dat zeg ik als Nederlandse van Javaanse Surinaamse afkomst.

 7. Met een grote groep Nederlanders een woonplaats stichten en die witland noemen. Alleen blanken toegestaan. Er zou een qouta moeten komen hoeveel ziekteverspreiders het land of een gemeente mogen binnen komen. Mijn voorkeur zou 0 zijn.

 8. Voor al die mensen die het blijkbaar niet zo goed snappen: Kom maar eens in de ochtend naar Amstelveen en zoek een bus of tramhalte op. Hele drommen indiers met rugtassen (handig in een drukke tram), luid pratend en telefonerend. Houden met niemand rekening. Net zo in de sportschool, daar gaan de luide gesprekken aan de telefoon gewoon door. Als buren van zo’n gezin hebben we dagelijks te maken met schreeuwende ouders (tot laat in de avond), veel geuroverlast en een kind van 5 jaar dat om 23:00 nog stampt en schreeuwt en keihard huilt. En dat vrijwel elke dag en elke avond. Bij de vuilcontainers staat werkelijk van alles opgestapeld. Waarom leert men bij de gemeente niet wat een dergelijk concentratie van een etnische groep aan overlast kan opleveren?

  • Helemaal mee eens. Er komen teveel Indiers ook in Uithoorn. Ze hebben zo’n hog inkomen dat ze allemaal huizen kopen. Ze kunnen toch ook huur betalen in de vrije sector. Ze pikken de huizen in voor onze kinderen die willen ook wonen maar kunnen de dure hypotheek niet meer betalen. Bovendien doen ze niks aan hun tuinen, betegelen de boel en we hebben totaal geen contact met ze.
   H. Smith
   en ze flikkeren al het vuil op straat

 9. Met het Diwali en Japan festival wordt het verkeerde signaal gegeven. Indiërs en Japanners koesteren hun eigenheid, cultuur en gemeenschappelijkheid in eigen kring, clubs en winkels. Evenementen zouden juist integratie in de Nederlandse cultuur, samenleving en maatschappij als thema en doel moeten hebben.

  • Pertinent tegen, zeker zoals de Japanse gemeenschap het in het verleden heeft gedaan. Zij heeft de Amstelveense gemeenschap het kersenbloesempark geschonken, waar iedereen op af komt. Onderdelen van de Japanse keuken zijn gemeengoed geworden. Het Japanse festival in het Stadshart liet Nederlanders juist kennis maken met allerlei Japanse cultuuruitingen, die hier nu ook gewaardeerd worden. Indiërs vind ik daarentegen minder naar buiten treden, maar misschien komt dat omdat zij hier als gemeenschap nog maar kort zitten. Ook speelt natuurlijk mee, dat hun verblijf hier maar kort is.
   Waar ik het wel enigszins mee eens ben, dat zij een paar woordjes Nederlands moeten kennen en niet meteen overal in het Engels beginnen te blaten en soms nog verontwaardigd zijn als er niet op gereageerd wordt. Ook zou het prettig zijn als zij de Nederlandse beleefdheidsregels tov buren , dienstpersoneel enz. zouden kennen en toepassen, hetgeen nu soms uitermate neerbuigend of autoritair is.
   Verschillen benoemen kan juist bijdragen aan wederzijds begrip, maar je moet elkaar wel de ruimte en de vrijheid gunnen. De één eet nu eenmaal liever boerenkool en de ander curry of 3x per dag rijst. En dat gebeurt bij integratie dus niet.
   Ik vind het ook natuurlijk dat men elkaar in eigen kring opzoekt. Dat gebeurt bij Nederlandse emigranten in het buitenland ook , zelfs tot in de tigste generatie.

 10. Leden vd Indiase gemeenschap weten elkaar uitstekend te vinden. Zij hebben en benutten volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en hun culturele eigenheid te koesteren. Hier ligt geen taak voor de gemeente Amstelveen. Dat geldt wel voor het bevorderen van het woongenot van iedereen door overlast te beperken, oa door het geven van informatie en door regels te handhaven.

  Elkaar de ruimte en de vrijheid gunnen geldt voor iedereen.

  Ik zou zeggen: Organiseer een Holland Festival waarin op ludieke wijze aandacht wordt besteed aan aan bindingen en fricties tussen bevolkingsgroepen en nodig alle expats uit.

 11. Beter: Een ‘Welkom’-festival voor álle expats in Amstrlveen, dus niet exclusief voor twee uitverkoren bevolkingsgroepen. Geen Apartheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.