De zogenaamde Dwarszitter, waarmee de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) tijdens de verkiezingstijd kwam, heeft volgens haar al een flinke oogst aan klachten, vragen en suggesties opgeleverd. Tegen de verkiezingen zijn politieke partijen namelijk gewend met burgers te praten, wat zij daarna over het algemeen weer vier jaar niet doen. De ‘dwarszitter’ is een soort krukje, waarmee men aanschuift bij vooral banken in de openbare ruimte. Met alles wat op die manier de laatste weken – kennelijk niet eerder – is gehoord kunnen de raadsleden van bbA aan de slag, zegt de partij.

Die lijkt er nu kennelijk pas achter dat een van de grootste ergernissen het fietsen of rijden met scooters op de wandelpaden in de groenstroken is. Jacqueline Solleveld (nummer 2 op de kandidatenlijst) kwam in de strook achter Groenhof heel wat bewoners met deze klacht tegen. “Vooral oudere bewoners, maar ook moeders met wandelwagens en kinderen worden regelmatig geconfronteerd met langsrazende scooters of fietsers en schrikken daarvan”, weet ze nu. “En als ze er iets van zeggen krijgen ze een grote mond terug”. Dezelfde klachten werden eerder al regelmatig geuit door de bewoners van Bankras en Kostverloren.

Solleveld vindt vaak niet duidelijk aangegeven of een pad alleen voor wandelaars is bedoeld of voor fietsers én wandelaars. De verlaagde stoepranden daarvoor wekken volgens haar de indruk dat je er ook mag fietsen. Verzoeken om borden die aangeven wat wel en niet mag, worden door de gemeente niet gehonoreerd. Argument: De gemeente hanteert het beleid zo weinig mogelijk verkeers- en verbodsborden te plaatsen. Bewoners kwamen zelf met andere voorstellen om duidelijk te maken dat de paden alleen voor wandelaars zijn. “Een van hen, mevrouw Edith de Haas, kwam met het idee om in plaats van borden bij de ingang in de stoep een afwijkende tegel te leggen, waarop staat dat het pad alleen voor wandelaars is”, meldt Jacqueline Solleveld. “Nu ontstaan er soms gevaarlijke situaties en ik vind dat we als bbA daar iets aan moeten doen”.

Citymarketing

Fractievoorzitter Jitze Bakker kreeg te horen dat de citymarketing anders moet. Men erkent dat heemparken, musea en toerisme belangrijk zijn, maar dat het toch vooral gaat om ondernemend Amstelveen en haar werknemers. Smart city Amstelveen is een grote kans voor hen. Investeer in publiek-private ondernemingen, vindt hij. Daarmee praat hij zowel Ondernemersvereniging Amstelveen als de rest van de liberale coalitie na.

En in het Stadshart lijkt hij eindelijk de klacht van talloze Amstelveners te hebben gehoord dat het winkelaanbod daar vooral tot het hogere segment behoort. Veel voor de welgestelden, weinig voor de minder bedeelde Amstelvener.

Stadshart

“Het Stadshart is er niet meer voor de Amstelvener”, was een door Bakker gehoorde conclusie. Meer dan de helft van de bezoekers met wie de partij sprak woonde dan ook niet in Amstelveen. Inwoners gaan lieven naar het Gelderlandplein waar iedereen de eerste anderhalf uur ook gratis kan parkeren, zonder daarvoor – zoals in het Stadshart – een speciale kaart te moeten hebben.

Anderen vonden het Stadshart een niet erg vrolijke uitstraling hebben. Er is te weinig te doen daar, was volgens bbA een opmerking. Er mag wel wat meer leven komen.

Fietsen

Andere klachten die de partij hoorde in en om het Stadshart betroffen het ontbreken van fietsenstallingen, het tekort aan handhavers, waardoor het soms best chaotisch is met fietsers, scooters etc. Ander probleem: De afvalscheiding en de daarmee samenhangende afstand die bewoners in het nieuwe systeem moeten lopen naar de vuilcontainers.

Stadsplein

Helemaal nieuw zijn de klachten volgens Bakker niet, waarmee hij toegeeft dat de gemeenteraad, c.q. de coalitie (waartoe zijn partij behoort) er in de laatste vier jaren niets aan deed. En natuurlijk kwamen de bekende klachten van burgers weer voor het voetlicht, zoals het geringe aanbod van goedkopere woningen en woningen voor jonge mensen, de veiligheid en het openbaar vervoer.

BBA: ‘In de wijk Groenelaan maakt men zich zorgen over de achteruitgang van de wijk, over de verloedering van het winkelcentrum Groenhof en het niet betrekken van de bewoners bij de geplande uitbreiding ervan. Een andere zorg is de verkeersveiligheid bij de scholen, want veelvuldig halen en brengen van kinderen brengt daar onveilige situaties met zich mee.’

Eenzaamheid

Ook eenzaamheid kwam aan de orde. Bakker: “Bijzonder was de stelling van een bewoner dat het gebruik van de smartphones door de jeugd de afstand tussen jongeren en ouderen vergroot. Door het voortdurende kijken op de smartphone kijkt men niet meer naar anderen of om zich heen. Onwillekeurig vergroot men daarmee de kloof tussen jong en oud en dus de eenzaamheid van sommige ouderen.”

Het is de bedoeling dat bbA met de Dwarszitter ook na de verkiezingen gewoon doorgaat, zegt de partij. Zodat het er op lijkt dat via dat kanaal eindelijk de kloof tussen lokale politiek en ingezeten gedeeltelijk wordt gedicht. Maar of het alleen verkiezingsretoriek is, moet nog blijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.