Een van de ouders heeft in een brief aan rector Bert Kozijn van het Hermann Wesselink College (HWC) bezwaar gemaakt tegen het voor de leerlingen verplichte dragen van mondkapjes. Hij heeft er dezer dagen een gesprek over met de rector. Volgens hem is die verplichting in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, onder meer omdat het vrees zou aanjagen.

Ook citeert hij artsen die zich tegen mondkapjes hebben verklaard en verwijst hij naar de tv-rubriek Kassa, waarin TU Delft aantoonde dat vrijwel alle mondkapjes inferieur zijn en het corona-virus gewoon doorlaten. Hij wil dat de anticorona-maatregelen op het HWC worden ingetrokken.

Overtrokken

Eerst kwam er op het HWC een dringend advies, maar nu een plicht de kapjes te dragen. “De maat is vol”, reageert briefschrijver Henk Jurriaan, die zijn verweer ook naar de wethouders Frank Berkhout en Marijn van Ballegooijen van respectievelijk Onderwijs en Welzijn stuurde.

Volgens hem vinden veel artsen- en verplegersorganisaties, politievakbonden en juristen de coronamaatregelen zwaar overtrokken en onder meer juridisch onuitvoerbaar. Maar ook zijn kinderen juist door het mondkapje dood gegaan; in Duitsland al vier. In de brief herinnert hij de rector aan de opvattingen van tal van medisch specialisten, die het dragen van mondkapjes door kinderen afwijzen, onder wie de neurologe Margaretha Griesz-Brisson, die vindt dat het hersenbeschadiging bij hen kan opleveren. En de neurochirurg dr. Russell Blaylock is van mening dat de kapjes kunnen leiden tot hoofdpijn, luchtwegklachten, CO2 ophoping, hypoxie (zuurstoftekort in de weefsels) tot ernstige levensbedreigende complicaties. Talloze professoren in de medicijnen voert hij op om zijn betoog kracht bij te zetten. Zoals prof. dr. Dolores Cahill (die vindt dat door mondkapjes men minder zuurstof krijgt, wat het immuunsysteem vermindert), Kelly Victory (mondkapjes kunnen het risico op besmettingen juist vergroten), dr. Marije Berkelaar (“We laten ons zinloze en uiterst ongezonde maatregelen opleggen”) en immunoloog dr. Carla Peeters, voormalig RIVM medewerker. Die laatste zei dat zuurstofgehalte in het bloed kan bij langdurig gebruik dalen en het CO2-gehalte toeneemt, waardoor o.a. de immuniteit verzwakt. Een virusdeeltje met een diameter van 80 tot 150 nanometer te klein is om door de stoffen van mondkapjes geblokkeerd te worden, betoog de briefschrijver op gezag van Berkelaar.

Schijnveilig

Bovendien vindt het RIVM dat het nut van mondkapjes in openbare ruimte niets is bewezen en dat minister Hugo de Jonge sprak over ‘schijnveiligheid’, meldt Jurriaan. En hij vraagt de rector ook of die weet dat de Great Barrington Declaration door 30.000 medici en 400.000 burgers wereldwijd is getekend, omdat zij meer zien in immuniteit en andere gezondere maatregelen tegen Covid 19 voorstellen. https://gbdeclaration.org/#read

Bang

Hij vraagt de rector de gezondheid van de leerlingen te laten prevaleren boven regels, protocollen en adviezen om niet aansprakelijk te worden voor schade aan de kinderen. “Keer op keer worden wij door o.a. u / jullie bang gemaakt voor een virus”, schrijft hij. Er is volgens hem tot op heden geen bewijs geleverd voor een ‘virus’. Sterker nog: de rechtbank in Duitsland heeft op 16 februari 2016 geoordeeld dat het bestaan van virussen wetenschappelijk niet is aangetoond.”

Hij verwijt de HWC-rector dat die heeft gezegd gewoon een advies over te nemen. “Vrij vertaald: Befehl ist Befehl.”

Jurriaan wil dat in de nieuwsbrief van de school een verklaring wordt opgenomen, waarin wordt gezegd dat feitelijke grondslag voor de corona-maatregelen ontbreekt en die worden ingetrokken. “Onze excuses dat we u verkeerd hebben geïnformeerd”, wil hij er ook in hebben.

19 COMMENTS

 1. Sorry hoor, hoe kunnen een rector en 2 wethouders nu beoordelen of de adviezen betreffende corona goed zijn of niet, maar volgens de hr. Jurriaan moeten ze dat wel. Hij durft zelfs de woorden Befehl ist Befehl in de mond te nemen alsof het oorlogsmisdadigers zijn en eist zelfs een excuus! Deze mensen willen gewoon het beste voor de leerlingen en als niet-expert zijnde, volgen ze dan de adviezen van de regering op, die ondersteund wordt door andere experts.
  Dan haalt deze man nog een hele reeks wetenschappers aan en een Declaration. Nou en! Ik denk als je handtekeningactie gaat houden bij de mensen die voor zijn dat je het tienvoudige binnenhaalt.
  Waar ik wel voor zou zijn is dat de kwaliteit van mondkapjes aanzienlijk verbetert. Dat puntje wil ik de hr. Jurriaan dan nog wel geven. Voor de rest lijkt mij het ook zeer belangrijk dat de wethouder van onderwijs bij dit gesprek aanwezig zal zijn.
  Tenslotte de functie van een rector is het leiden in goede banen van goed onderwijs. Voor de rest verlaat hij zich op experts, zoals brandweer, maatschappelijk werk enz.

 2. Een aantal bezwaren (zoals zuurstofgebrek, stijging van C2 in het bloed e.a.) van Henk Jurriaan kunnen gefundeerd blijken te zijn als daarnaar voldiende onderzoek is gedaan. Vooralsnog dient het voorzorgprincipe zorgvuldig en naar beste weten worden toegepast.

  Dat mondkapjes vrees aanjagen lijkt mij een pluspunt. Die schrik lijkt er bij velen nog niet genoeg in te zitten, reden waarom het aantal Covid-besmettingen weer veel te groot is geworden.

  @Henk Jurriaan, je schrijft: “De rechtbank in Duitsland heeft op 16 februari 2016 geoordeeld dat het bestaan van virussen wetenschappelijk niet is aangetoond.” Welke rechtbank was dat? Gaarne bronvermelding of letterlijk citaat met overwegingen.

  Volgens zijn in Duitsland vier kinderen dood gegaan door het mondkapje. Graag vermelding van bron en feitelijke doodsoorzaak.

  RvW

 3. “Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen loopt verder op. Er zijn 1.754 patiënten met bevestigde covid-19 opgenomen de afgelopen week, van wie 306 op de intensive care. Een week eerder waren dit er 1.531, onder wie 215 ic-patiënten. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Nice. Op donderdag zijn 182 covid-patiënten opgenomen, van nog eens 92 patiënten met coronaklachten is de test-uitslag nog niet bekend.”
  Bron: de Volkskrant, 24.10.2020

  • Het enige ‘bewijs’ dat je levert is dat er meer mensen zijn met een zwak immuun systeem die in dit griep seizoen in het ziekenhuis belanden. Het bewijst dat het tekort van de IC bedden veroorzaakt is door de overheid. De afgelopen 10-20 jaar zijn er duizenden bedden geschrapt omdat het ‘te duur’ zou zijn/ Nu worden er maatregelen genomen die 1000den malen duurder zijn (lockdown en ‘afstand ellende’) dan die paar duizend IC bedden. Dit is dus een falend overheidsbeleid en heeft dus niets met het vervelende doch gemiddeld schadelijke virus te maken (mortality rate 0,2%). In juni was al bekend dat deze tweede golf zou komen, waarom is toen de IC capaciteit niet x3 of meer opgehoogd, in China konden ze in een week een gigantische locatie bouwen van duizenden bedden.

 4. Bijna helemaal mee eens, behalve dat Covid-19 slechts een vervelend griepje zou zijn. Het zal trouwens niet het laatste schadelijke ziekte zijn die door de luchtvaart razendsnel over de hele wereld verspreid wordt.

  Het tekort aan ziekenhuis- en IC-bedden, artsen en gekwalificeerde verpleegkundigen is één van de vele nare gevolgen van doorgeschoten neoliberalisme. De verschillen met Duitsland zijn schrijnend en beschamend.

  • Mee eens App, toch valt het mij op dat de hr. Juriaan totaal niet in gaat op mijn opmerkingen, want het ging toch uiteindelijk over het dragen van die mondkapjes op het HWC.

 5. Wat mij opvalt, is dat Henk Jurriaan (terecht!) kritiek heeft op het te geringe aantal ziekenhuis- en IC-bedden terwijl het volgens hem slechts zou gaan om een vervelende griep waarvoor geen ingrijpende voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

 6. Het gaat om de vraag of Covid-19 meer is dan een vervelende griep. Henk Jurriaan vindt van niet en daarom zijn de coronamaatregelen volgens hem zwaar overtrokken. Veel artsen- en verplegersorganisaties, politievakbonden en juristen zouden dat met hem eens zijn. Ondertussen behoort ons land qua coronabesmettingen bij de wereldtop. Er zal toch íets moeten gebeuren om niet meer mensen ernstig ziek te laten worden.

 7. Types als jij worden trollen genoemd. De feiten verdraaien, foute feiten, drogredenen, alles om mij voor gek verklaren etc. de inhoud doet er niet toe, de boodschapper moet ‘dood’, monddood.
  Geef eens commentaar op deze website, wat voor drogredenen ga je nu weer verzinnen!
  https://mondkapjeseffecten.nl/

  • Alle ouders van het HWC inclusief het personeel zijn volgzame slaven , weten niets en zijn dom! Volgens u dan. Wie is nu eigenlijk de idioot , hr. Jurrien? Als ik personeelslid zou zijn van het HWC zou ik weigeren uw kinderen les te geven zonder dat ze een mondkapje dragen, want ze brengen mijn leerlingen en mij in gevaar.

 8. @HJ, waarom val je alleen mij aan, terwijl ik jou als enige – weliswaar gedeeltelijk en voorwaardelijk – gelijk gaf? Lees maar na.

  Trollen zijn anoniem en onredelijk, terwijl mijn naam bekend is en ik inhoudelijk reageer op wat jij allemaal beweert.

 9. Dag App, wat is jouw naam dan werkelijk. Ik ben echt, dat is te verifiëren, App is geen naam die ik kan nazoeken, Ik kan dus niet weten wie jij bent, wat je gedaan hebt, je verdiensten zijn etc. Dat zou ik wel graag weten, misschien vind ik je dan geen trol meer!
  Ik vind je een trol omdat je maar geen antwoord wil geven op mijn vragen, zoals de mondkapjes website. Lijkt mij een heel integere informatiebron met heel duidelijke tegenstrijdige berichten van alle overheden. Bewijs dat je geen trol bent.

 10. Ik heb jouw vraag naar mijn al eerder beantwoord, maar misschien heeft Johan Bos dat verwijderd. Ik mag van hem hier namelijk niet onder mijn eigen naam schrijven.

  Ik ben Robert van Waning en woon aan het Stadsplein.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.