Hoewel die ook tot kritiek van burgers leidde, wegens de enorme rotzooi rond de gesloten containers, juicht de gemeente dat de methode ‘Anders inzamelen’ al in jaar van invoering het systeem veel minder restafval heeft opgeleverd. Logisch overigens, want men kon alleen met een pasje in de betreffende containers komen, wat velen va degenen die daarover niet beschikten in een bepaalde buurt, tot het bij het grof vuil deponeren ervan verleidde.
Wagens van de gemeenten ruimden dat dan op en brachten het naar de gemeentewerf. De winst zit vooral in de laagbouw, waar men gedwongen werd van ondergrondse containers gebruik te maken, nu niet langer daarvoor de grijze eigen exemplaren worden gebruikt.
Vooruitgang
Overigens is het landelijke doel, waarin ook Amstelveen meegaat, nog niet bereikt. Maar er zit volgens de gemeente vooruitgang in. Belandde er in 2017 nog 201 kilo in de grijze containers, in 2018 was dat (voor de burger noodgedwongen) 173 kilo. “Een mooie opbrengst in een jaar waarin de wijken stapsgewijs toegang hebben gekregen tot ondergrondse restafvalcontainers,” juicht de gemeente.
Twee kilo
De gemeenteraad besloot tot louter gebruik van ondergrondse restafvalcontainers om minder restafval te krijgen en bewoners tot meer afvalscheiding te dwingen. Rijk en gemeenten willen komen tot 100 kilo restafval per persoon per jaar, minder dan 2 kilo per week. Dat is nu nog 3,3 kilo, maar de men kwam van 3,9 af. “We op de goede weg”, zegt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid en Duurzaamheid). Zij verwacht dit jaar, waarin heel Amstelveen op de nieuwe manier inzamelt, écht goed te zien wat het effect daarvan is. “En welke extra acties eventueel nodig zijn om de doelstelling te behalen,” voegt zij er aan toe.
Meer karton
Het gaat er om zoveel mogelijk grondstoffen uit het huishoudelijk te halen. Maar daarvoor moeten alle inwoners wel zelf scheiden. Het gaat om grondstoffen als papier en karton, Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en Plastic, Metaal/blik en Drinkpakken (PMD). Vorig jaar heeft Amstelveen 16,3 kilo PMD per persoon ingezameld, 6,3 kilo meer dan in 1917. Daar staat tegenover dat de hoeveelheid ingezameld papier en karton in kolo’s afnam. “Dit komt doordat er minder papier en meer karton in de ondergrondse containers is gedaan, waardoor de containers eerder vol zitten”, zegt de gemeente. Toename van (minder wegend) karton komt volgens haar onder andere doordat steeds meer wordt gekocht via webwinkels. Amstelveners zijn wel vaker naar de textielcontainers gegaan. In totaal is 307.000 kilo textiel opgehaald. Dat is 11.000 kilo (ongeveer 3%) meer dan in 2017.
‘Kan beter’
Volgens Gordon kan 59 procent van het in 2018 ingezamelde afval als nieuwe grondstof worden hergebruikt, tegen 54 procent in 2017. Die vijf procent minder is een mooi resultaat, vindt ze. Vooral omdat de laatste wijken pas in oktober meededen met Anders Inzamelen. “Maar het kan beter”, geeft ze toe. Overigens bestaat slechts 7% van het fijne huishoudelijk restafval echt uit restafval en 93% uit grondstoffen, zegt ze. “Het goed scheiden, draagt ook bij aan het laag houden van de afvalstoffenheffing. De verwerkingskosten van grondstoffen zijn namelijk lager dan die van het verbranden van restafval.”
Doel
Volgens landelijke doelstellingen moet van al het ingezamelde afval 75 procent in 2021 nieuwe grondstoffen opleveren, Dat is nu dus 59% in Amstelveen. Restafval per inwoner moet dus verder omlaag om daar aan te voldoen. De gemeente zet daarom nog diverse middelen in. Begin februari kregen bijvoorbeeld ongeveer achthonderd huishoudens een GFT-container, die zij nog niet hadden, en de gemeente houdt dit jaar in een deel van Westwijk en het Keizer Karelpark een proef met extra ophaalrondes voor GFT en etensresten. Daarnaast krijgt een deel van de hoogbouw extra GFT-containers.
Misschien moet de gemeente weer eens aan alle inwoners die stickers van geen reclame/ huis aan huisbladen rondsturen, want elke week krijg ik daarvan wel een kg door bus gegooid.
Overigens heb ik na een aantal keren bellen en twee keer via het digitaal loket ( wat niet bereikbaar toen was) nog steeds geen afvalpasje.
Beste wethouder Gordon, wilt u alstublieft eens reageren op de tips die ik u gaf:
1. Grotere afvalbakken, want de huidige zijn vaak overvol.
2. Afvalbakken voorzien van een nummer geven en van het telefoonnummer waarop gemeld kan worden dat hij vol is en dus snel geleegd moet worden.
3. Schaf de pasjes af waarmee bewoners hun afval alleen in bepaalde containers kunnen deponeren. Zelfs in Amsterdam worden zulke restrictueve pasjes niet gebruikt.
4. HANDHAAF en geef boetes aan mensen die afval op straat gooien. Vermeld die boetes op borden zoals in andere gemeenten.
5. Maak afspraken met de markten zodat die de omgeving minder vervuilen met hun schrikbarende hoeveelheid afval.