Er is een nieuw zogenoemd Taalpunt geopend. Dat gebeurde donderdag in De Meent met chocoladeletters, die het woord TAALPUNT vormden. Het is in het vervolg ook op donderdagen te bezoeken van 17:00 tot 19:00 uur, om informatie en advies te krijgen over alles wat te maken heeft met de Nederlandse taal en het verhogen van vaardigheid in het omgaan met computers.
Wie mensen wil ondersteunen in het oefenen met Nederlands kan zich als vrijwilliger melden. Ook kan er iemand heen sturen die baat zou hebben bij een cursus of een coach op het gebied van Nederlands.
Pilaren
Alle pilaren waarop het Taalpunt steunt waren bij de opening vertegenwoordigd, wat betekent dat een groot aantal organisaties zich ermee bemoeit: Het Taalhuis, Stichting Wereldbuur, Participe Amstelland, Amstelveenvoorelkaar (Vrijwilligerscentrale), Stichting Lezen & Schrijven en Openbare Bibliotheek. En natuurlijk waren er veel vrijwilligers plus taalmaatjes, die uiteindelijk het werk moeten doen.
Duizendste koppel
Extra glans kreeg de opening door het bericht dat die dag het duizendste taalkoppel was gestart, sinds het begin van Wereldbuur in Amstelveen in 2016. Overigens is onduidelijk hoeveel taalkoppels (leerling plus kenner van de taal) er op dit moment zijn.
Directeur Frans Huissen van de Vrijwilligerscentrale interviewde wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg & Welzijn en Elena Nabatova, regiomanager Amstelland van Participe. De laatste vertelde over haar eigen ervaringen en eerste leerervaringen met de Nederlandse taal, nadat ze uit Rusland hierheen was geëmigreerd.
Duidelijke taal
Taalpuntmedewerkers Marleen Hensbergen en Door de Flines lieten de aanwezigen ervaren wat het is een taalachterstand te hebben. Dat leverde een interessante discussie op over ambtelijk taalgebruik en wethouder Marijn van Ballegooijen vertelde dat de gemeente bezig is alle standaardbrieven onder de loep te nemen en waar mogelijk eenvoudiger taal te gebruiken om dezelfde boodschap over te brengen.
Het slot van de feestelijke opening was een Taal-quiz onder leiding van wijkcoach Joyce Weij. De prijs een grote pot met pepernoten en een chocoladeletter was.
Foto: wethouder Van Ballegooijen (tweede van rechts) met medewerksters van Taalpunt.
Op de donderdagen van 9.30 tot 11.00 is er ook het taalcafé in de Meent. Op dat moment is er altijd minstens 1 vrijwilliger aanwezig om met name te oefenen in de spreek- en luistervaardigheden. Er is ook gelegenheid tot het doen van allerlei taalspelletjes .