Voormalige KwikFit-garage aan de Amsterdamseweg (484-488) behoudt de gemeentelijke monumentenstatus. Dat heeft de rechter beslist, na een door de eigenaar, een projectontwikkelaar, aangespannen proces. Die tekende bezwaar aan tegen de aanwijzing als monument. Overigens is nog hoger beroep mogelijk.

De uitspraak van de rechtbank heeft tot gevolg dat wijzigingen aan het pand vergunningplichtig zijn en moeten worden voorgelegd aan de Erfgoedcommissie voor onafhankelijk advies.

Bewaken

De oude garage uit 1924 kreeg op 18 december 2018 een monumentale status wegens de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Vooral de Vereniging Historisch Amstelveen had daarop aangedrongen. Maar los daarvan hadden ook veel en na Amstelveners erom gevraagd. “Het college vindt het net als de Vereniging Historisch Amstelveen belangrijk onze historie te bewaren en te bewaken”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Om te voorkomen dat monumentale gebouwen of objecten gesloopt worden, kunnen wij gemeentelijke monumenten aanwijzen, op advies van de onafhankelijke Erfgoedcommissie en vaak op verzoek van belanghebbenden. Het voormalige KwikFit-pand maakt onderdeel uit van de historische lintbebouwing langs de Amsterdamseweg en is van cultuur- en architectuurhistorische waarde voor Amstelveen.”

Garage Zenith

Het voormalige KwikFit-pand is een bekend en markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse school. Het heeft een unieke en opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen, vindt de gemeente, en werd in 1924 gebouwd als garage Zenith met bovenwoningen. Een ontwerp van de gebroeders Esther. Volgens de Vereniging Historisch Amstelveen is het uniek dat een garage uit deze periode nog zo gaaf is.

Tweede Wereldoorlog

De garage is in de oorlogsjaren gevorderd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele personenauto’s, een autobus, een vrachtwagen en zeven motoren onklaar werden gemaakt.

Fotobijschrift: voorzitter Annemieke Brouwer van de Vereniging Historisch Amstelveen en wethouder Herbert Raat bij de voormalige KwikFit-garage.

1 COMMENT

  1. “Het voormalige KwikFit-pand is een bekend en markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse school.”

    Dit lijkt mij een belediging van de Amsterdamse School.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.