Met de campagne #ikhebjenodig en het onderdeel ‘samen theedrinken’ ervan proberen gemeente en tal van hulporganisaties somberheid en depressie van inwoners te lijf te gaan. Daarom krijgen 10.000 wijkbewoners van Middenhoven en Westwijk komende maand een pakketje met thee en koekjes plus de uitnodiging met iemand uit de buurt onder het genot van een kopje thee in gesprek te gaan.

Want praten en luisteren, coronaproof op anderhalve meter afstand, helpt de gevoelens van somberheid en depressie te herkennen en hulp te zoeken, zegt de gemeente.

Hulpverlening

De campagne ‘Drink jij een kopje thee met mij’ is dus onderdeel van #ikhebjenodig, een al sinds 2019 bestaand project. Hulp- en zorgverleners in Amstelveen willen met #ikhebjenodig inwoners stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe ze zich voelen, zegt de gemeente.

Uit onderzoek bleek dat 1 op de 20 mensen kampt met depressieve gevoelens en als gevolg van COVID (en de hieruit voortvloeiende maatregelen) breidt dat aantal zich volgens deskundigen uit. Praten en naar elkaar luisteren zorgt er naar hun mening voor dat mensen sneller professionele hulp zoeken. Het is de bedoeling dat Amstelveners de symptomen van depressie leren herkennen en hen te stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan.

Coronaproof

Het inpakken en bezorgen van de doosjes wordt coronaproof verzorgd door mensen van Ons Tweede Thuis, woon- en dagcentrum Westwijk, Friends 4 Friends, de vrijwilligers van wijkcentrum Westend en de vrijwilligers van Amstelveen Sport. Het doosje bevat, naast thee en koekjes, een gesprekskaart met informatie en tips over hoe om te gaan met depressieve klachten. Icoontjes kunnen mensen helpen te verwoorden hoe ze zich voelen.

Hulp- en zorgverleners zeggen te hopen dat de uitnodiging een laagdrempelige handreiking is. Het gesprek gebeurt uiteraard met inachtneming van de coronamaatregels: dus maximaal één bezoeker, op anderhalve meter afstand.

Telefonisch

Ook telefonisch kan men met elkaar praten en samen een kop thee drinken. De zorg- en hulpverleners, zoals de wijkcoaches en maatschappelijk werkers van Participe (bereikbaar via telefoon 020-5430440), de coaches van Prezens en de huisarts zeggen zijn hiervoor beschikbaar te zijn.

Als mensen er nog niet aan toe zijn om te praten, is bewegen soms een goed alternatief. Amstelveen Sport biedt volop mogelijkheden hiertoe.

Aan de campagne #ikhebjenodig ligt een samenwerking tussen verschillende hulp- en zorgverleners ten grondslag: Centrum voor Gezondheidszorg Duizendblad, Participe Amstelland, Prezens, Amstelveen Sport, Gemeente Amstelveen en Zorg en Zekerheid.

Alle hulp- en zorgverleners hebben hun eigen expertise zodat er voor iedereen aanbod is, dat aansluit bij de persoonlijke interesse en behoefte van iedere individuele bewoner. Meer informatie is te vinden op www.ikhebjenodig.nl Naast de genoemde hulp- en zorgverleners wordt de “Drink je een kop thee met mij” campagne van #ikhebjenodig financieel mogelijk gemaakt door Amstelidee, verzekeraar Zorg en Zekerheid en Albert Heijn Westwijkplein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.