Gebrek aan verhuur via Airbnb noch sluiting van de Amsterdamse wallen hebben iets te maken met het feit dat woningen in Amstelveen de laatste tijd worden gebruikt voor illegale prostitutie en door de burgemeester worden gesloten. Dat antwoordde dinsdagavond burgemeester Tjapko Poppens op een vraag van raadslid Esther Veenboer (PvdA) in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM).

Volgens hem worden er meer panden gesloten omdat het opsporingsbeleid – in samenwerking met politie en OM –  sterker is gericht op zogenoemde ondermijning (onderwereld die zich met de bovenwereld vermengt). Ook de gemeenteraad heeft op krachtig beleid tegen ondermijning uitgesproken.

Meer weten

Ondermijning leidt soms tot mensenhandel en witwassen, zei de burgemeester. En daar heeft de gemeente een taak. “We weten tegenwoordig meer, zien meer en krijgen ook meer tops van inwoners”, zei Poppens.

Hij wil de schaarse woningen gebruiken waar zij voor zijn bestemd en niet voor illegale prostitutie en wietplantages of -handel. Er wordt wat de bestrijding betreft samengewerkt met Amsterdam en andere gemeenten, zei hij. Ook zijn er programma op dat gebied gestart. Eén ervan richt zich op de lokale hotels, waaruit ook alarmerende berichten komen.

Mensenhandel

Op de vraag van Veenboer of de vrouwen die slachtoffer werden van gedwongen prostitutie en mensenhandel ook worden opgevangen zei Poppens dat het inderdaad gebeurt. Daarvoor zorgen allerlei maatschappelijke instanties. “Ons doel is dat zij niet meer terugkeren naar de wereld van de mensenhandel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.