Het Cobra Museum is technisch failliet. Dat bleek dinsdagavond uit wat fractievoorzitter Ruud Kootker van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zei in de vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen. Hij blijkt verwezen te hebben naar een eerder gehouden beeldvormende bijeenkomst voor raadsleden die zich met cultuur bezig houden.

Kootker baseert zich desgevraagd op de verslagen van bijeenkomsten over een gemeentelijke lange termijn visie. Op pagina 2 van een verslag van de op 19 februari 2021  gehouden meeting staat dat Cobra een forse subsidie van de gemeente ontvangt, maar in wezen technisch failliet is.

Aanpak

Dat blijkt ook uit een concept plan van aanpak om het tij bij Cobra te keren. In dat plan (pagina 13) staat dat zonder aanvullende steun van de gemeente, c.q. een andere overheid, het er beroerd uitziet voor het Cobra Museum.

Vorig jaar had het al een negatief eigen vermogen. “Dat is doorgaans een teken van technisch faillissement en het pad opgaan van definitief faillissement”, citeert Kootker het plan. De gemeente zoekt naar een oplossing, maar hij vindt het vreemd dat B&W de gemeenteraad over het financiële debacle niet uitputtend is geïnformeerd.

Hij vindt niet dat het door de raad gestichte noodfonds wegens corona er voor moet worden gebruikt, omdat het een structurele aangelegenheid betreft. Overigens stelden B&W dinsdag € 47.500 beschikbaar voor betere toegankelijkheid en verhuurbaarheid van het museum. Dat verbaast Kootker. “Onder de huidige omstandigheden lijkt een pas op de plaats mij wel het minste”, zegt hij.

Rekenkamer

Het faillissement van het Cobra Museum kwam aan de orde bij de behandeling een rapport van de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad over subsidies, waaraan de gemeente jaarlijks € 13,7 miljoen kwijt is. Het Cobra Museum ontvangt daarvan bijna € 1.2 miljoen. Natuurlijk is heel de cultuursector getroffen door de coronacrisis, maar ook daarbuiten verkeerde Cobra al in financieel zwaar weer, weet Kootker.

Overigens was hij de enige die erover sprak in de openbare commissie-vergaderring.  Hij vond dat de gemeenteraad eerder kaders moet stellen bij financiële problemen van gesubsidieerde instellingen. In feite gaan nu eerst B&W daarmee aan de slag, nadat de bestuurders van zo’n instelling dat zelf al hebben gedaan. De overigens wel door de wethouders geïnformeerde raad wordt er naar zijn opvatting veel te laat bij gehaald, zoals men bijvoorbeeld Platform C zag, waar een omvangrijke reorganisatie plaatsvond.

Samenwerking

Meer samenwerking tussen de gesubsidieerde instellingen was een aanpak waar eigenlijk alle fracties zich wel in konden vinden. Daarover dient de Lijst Höcker, met steun van de PvdA, een motie in tijdens de komende gemeenteraad. Overigens gaan de meeste subsidies naar de terreinen onderwijs en Ontplooiing (68%) en het sociale domein (30%). Diverse fracties, onder wie Esther Veenboer van de PvdA, constateerden dat het lastig is een onderscheid te maken tussen inkoop en subsidie.

De meeste fracties waren het erover eens dat de maatschappelijke effecten van een subsidie moeten worden aangetoond. Maar ook de financiële effecten, vond Kootker. “Wanneer komt de gemeenteraad is beeld?” vroeg hij. Volgens raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie is er stelselmatig te weinig gekeken naar de maatschappelijke effecten.

22 REACTIES

  1. Vanaf dag 1 heeft het Cobra museum de gemeente/inwoners geld gekost.
    Wil de gemeente het Cobra museum openhouden dan zal het altijd geld kosten.
    Willen de inwoners van Amstelveen dit.

  2. Heb je een link naar dat verslag Johan? Want het zit niet bij de stukken van de commissievergadering en ik ben wel benieuwd naar reddingsplan. En hoewel het niet verbazingwekkend is -want deze gemeente heeft er patent op- verbaast het me toch weer dat deze informatie voor het grote publiek onzichtbaar blijft.

    Overigens heeft Ruud Kootker helemaal gelijk en de meeste mensen die enig inzicht hebben in cijfers zagen dit ook al jaren aankomen. Ik herinner me nog die feestbegroting voor 2019 (zie mijn commentaar onder dit artikel: https://amstelveenblog.nl/2018/09/25/cobra-museum-gooit-roer-om/) Dat destijds niemand in de raad hier vragen over stelde verbaast me nog steeds.

    Overigens hebben we inderdaad altijd mogen begrijpen dat de jaarlijkse subsidie van € 1.200.000,- na 2020 zou stoppen. Hoe is dan nu voorzien in de financiering van deze vooralsnog bodemloze put?

  3. Cobra is typisch een wethouderlijke hobby en lobby. Die mogen geld kosten. Wie zich openlijk durft af te vragen welk maatschappelijk doel dat elitaire instituut met al zijn leegstand dient, wordt als zijnde een cultuurbarbaar afgeserveerd. Liberalen laten de overheid graag opdraaien voor hun particuliere voorkeuren.

    • 1. Meer dan 25 jaar geleden was Cobra een ideetje van toenmalig wethouder Piet van den Heuvel, overigens door kunstenaars zeer geliefd.
      2. De huidige wethouder cultuur heeft dat pas deze periode in zijn portefeuille en was voorheen fel tegen de jaarlijkse subsidie, waartoe Amstelveen zich contractueel had verplicht.

  4. Jaren geleden heb ik al eens op het ter ziele gegane dichtbij.nl een opiniestukje over die 1,2 miljoen/ jaar aan subsidie ( toen omschreven als “lening” door een cultuurbobo) geschreven. Dit stukje was overgenomen door de papieren versie van het Sufferdje. De inhoud van dit stukje kwam hier op neer dat de meeste Amstelveners het Cobra niets vonden en dat de subsidie ook niet in verhouding stond met het aantal bezoekers van buiten de plaats. Toen schreef ik ook dat ik het Cobra megalomaan en elitair vond. De toenmalige dienstdoende journalist is toen vervolgens de belangrijkste fracties in de raad afgegaan met de vraag van wat zij van deze subsidie/ “lening” vonden. Zij wezen toen op de overeenkomst tot 2021 , maar de meesten zeiden toen ook dat zij de redenatie van mij wel konden volgen.
    Nu is het zover en wordt dit achter gesloten deuren behandeld! Dit is ronduit een schandaal en een afgang voor de lokale democratie. Het wachten is zeker weer op een zwart gelakt WOB-verzoek dat minimaal €1600,— moet kosten. Lokale politiek bedrijven in Amstelveen begint hier langzamerhand een patent op te krijgen. Alles wat de heersende kliek niet welgevallig is of niet naar hun hand dreigt te gaan wordt onder de mat geveegd zonder opgaaf van redenen. Zie dit, vernoemen inspreker, kwestie Oude Dorp, pijpjes-gate van die pizzeria, bunker, de Drol, toespelen opdrachten aan kunstenaars enz.
    Het zou toch wel zo democratisch zijn dat dit onderwerp in alle openheid wordt behandeld gezien de vele miljoenen die al naar het Cobra zijn gegaan en wat het ons gaat kosten vermits zij een doorstart krijgen. Want ook in de cultuursector geldt een € kun je maar één keer uitgeven.

  5. Ook in de cultuursector kan je een € maar één keer uitgeven, maar zolang een cultuurlobby en – wethouder ervoor zorgen dat het volgende jaar weer voldoende van die euro’s klaarliggen om te worden uitgegeven, en zolang de gemeenteraad daarmee instemt, is er niets aan de hand.

    Cobra, bunker, houten noodgebouw in de Randwijcklaan, oude nauwelijks gebruikte trambaan, renovatie ongemakkelijke artistieke stenen banken bij de fontein, Drol, Inzicht waar niemand komt, blokkade Oude Dorp, voor al die gekkigheid is er gewoon geld zat.

    • Correctie:
      Ook in de cultuursector kan je een € maar één keer uitgeven, maar zolang een cultuurlobby en – wethouder ervoor zorgen dat.. etc.

      • Correctie ! Toen jouw vriend Raat nog de kas beheerde plaatste hij inderdaad vraagtekens bij die subsidie maar hij kon hem ook niet terugdraaien, want die was al verleend tot 2021. We moeten wel eerlijk blijven, ondanks dat Raat zaken ook niet altijd zuiver speelt.

  6. Wat lief dat jullie Herbert Raat (VVD) zo verdedigen. Die zat er ondertussen niet mee om het contract met Rijkswaterstaat open te breken omdat hij de tunnel voor de A9 te duur vond. Daarom krijgen wij nu een brede, lawaaiige en luchtvervuilende open betonnen verkeersriool dwars door onze woonplaats.

    Voor al het geld dat het slechtbezochte Cobra door de jaren heen heeft gekost, had Amstelveen een tunnel kunnen bekostigen die onze gemeente rust, schone lucht, verbinding en veel groene ruimte had opgeleverd. Een kwestie van prioriteiten..

  7. Is er een gemeenteraadslid die eens de moeite zou willen nemen om hier te vertellen wat hij of zij vindt van (de financiering van) het Cobra Museum en hoe we daarmee verder moeten?

    Mij lijkt namelijk dat er in het openbaar best gesproken mag worden over de toekomst van het Cobra Museum.

    Ik lees het graag.

      • De regenteske en arrogante houding van het lokaal bestuur is er hier de afgelopen jaren ingebrand. Wat dat betreft moet de gemeenteraad plus college eens goed in de spiegel kijken of zij nog een volksvertegenwoordiging vormen met oog voor minderheden. M.n. als ze niet tot het kapitaalkrachtige deel behoren.

  8. Er mag zeker gesproken worden over de toekomst van het Cobra. Er ligt dan ook een concept Plan van Aanpak Toekomst Cobra. Maar first things first, en dat is dat het er naar uitziet dat het Cobra substantieel financiële problemen heeft. En dan helpt de Corona crisis natuurlijk niet, maar het is te simpel om je daarachter te verschuilen. Kortom, de onderste steen moet boven, de raad moet worden volledig en gedetailleerd worden geïnformeerd en , wat mij betreft, volgen we het advies van de Rekenkamer en gaat de raad eerst kaders stellen, voordat we worden geconfronteerd met een oplossing, die ongetwijfeld het Cobra in stand houdt en een hoop geld gaat kosten. Zo’ n type voorstel waar je geen nee tegen kan zeggen of dat al is afgekaart in de coalitie.
    Let wel, ik ben voorstander van een breed cultureel aanbod, vind ook dat daar best gemeenschapsgeld voor vrij gemaakt mag worden. Maar het moet ook gaan om economische levensvatbaarheid en invulling van maatschappelijke relevante doelen.

    Ik zal vandaag schriftelijke vragen indienen over de financiële problemen bij het Cobra Museum. Laten we hopen dat er snel volledig inzicht is en dat wij de open dialoog aan kunne gaan hoe verder ( of niet).

  9. Laat Cobra gewoon failliet gaan. Of staat in het contract dat de gemeente garant staat en dus opdraait voor alle verliezen? Zou mij niet verbazen, want er gebeuren hier gekke dingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.