Bestaat er in Amstelveen een wachtlijst, zoals in Amsterdam, voor thuishulp krachtens de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en wat is de wachttijd? Die schriftelijke vraag stellen de VVD-raadsleden Victor Frequin en Femke Lagerveld aan wethouder Marijn van Ballegooijen. Volgens hen bestaat er een verband tussen de thuishulp, waardoor de mensen langer thuis kunnen blijven, en de eigen bijdrage die zij daarvoor per maand moeten betalen. Die is door de regering op maximaal € 19 vastgesteld. Terwijl Amsterdam een bijdrage van € 14,10 vraagt, zit Amstelveen op dat maximum.

Onlangs verscheen in Het Parool een artikel, waarin mensen klaagden over het feit dat in Amsterdam de inkomsten van de eigen bijdragen te laag waren ingeschat, waardoor de gemeente de WMO-middelen niet meer gaf, omdat zij met het budget niet meer uitkomt.

Gelijk?

“Als de schrijvers van het stuk in het Parool gelijk hebben, dat Amsterdam het budget voor de thuiszorg daar mede gekoppeld is aan wat er binnenkomt, is het logisch dat de lagere bijdrage in Amsterdam mede een grond is voor de wachtlijst daar”, zeggen de raadsleden. Ook in Amstelveen bestaat een wachtlijst voor de thuiszorg en de hulp bij het huishouden. Oorzaak daarvan zou zijn dat er personeelstekort bestaat bij de door de gemeente gecontracteerde aanbieders van deze zorg.

Beide VVD-raadsleden willen weten of er inwoners zijn die de gevraagde hulp bij het huishouden en thuiszorg niet krijgen, hoelang zij daarop moeten wachten en of personeelstekort inderdaad de reden is. Zij vragen ook welke stappen B&W nemen om te zorgen dat mensen de hulp krijgen die zij nodig hebben en of er geen gemeentelijke budgettaire redenen zijn om dat niet te doen, zoals in Amsterdam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.