Min of meer ter voorbereiding van een gesprek met studentenhuisvester  DUWO bezocht wethouder Herbert Raat van Handhaving en Vergunningen donderdag opnieuw Uilenstede. Bewoners van de flats daar hadden bij de gemeente geklaagd over de snelheid waarmee de corporatie de woningen tegen brand beveiligt.

Sinds er in februari een brand in een van de woontorens uitbrak, waardoor forse schade ontstond, zijn wel volgens de wettelijke voorschriften rookmelders geplaatst, maar ook de deuren en kozijnen moeten brandveilig zijn. Die worden dus vervangen in het kader van een renovatie. De snelheid daarvan bevalt de studenten niet. Zij klagen verder over het gebrek aan communicatie met hun huisbaas, die jaarlijks de huur verhoogd en 2019 een winst van € 70 miljoen maakte.

Achter de broek

Raat praatte met voorzitter Laura Dijksma en bestuurslid Myrthe Rikkelman vab de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) en hoorde hun klachten aan. “Wij willen DUWO wel blijvend achter de broek blijven zitten”, zei hij. Gemeentelijk hoofd van bouw- en woningtoezicht Ed Paap zei dat de corporatie wel tweeduizend nieuwe kamers wil bouwen, maar dan ook wat er al staat goed moet onderhouden. Overigens zou de uitbreiding in heet aangrenzende Kronenburg moeten plaats vinden, ook volgens de plannen van de gemeente. De wethouder ging ter plekke om de zorgen van de studenten aan te horen.

Planning

Na een brand in een van de woontorens in februari van dit jaar heeft de gemeente er bij studentenhuisvester DUWO op aangedrongen dat alle studentenkamers worden uitgerust met een rookmelder. Dit is inmiddels gebeurd. Daarnaast moeten andere maatregelen genomen worden, zoals het plaatsen van brandwerende deuren in de studenteneenheden. Dit is volgens de planning eind dit jaar afgerond. Voorzitter Laura Dijksma en Myrthe Rikkelman van de VBU maakten zich echter zorgen over de haalbaarheid van deze planning.

Samen

“We hebben afgesproken om samen op te trekken richting DUWO en een vinger aan de pols te houden wat betreft de werkzaamheden, dus zijn we een kijkje gaan nemen”, zegt wethouder Raat. Hij schaart zich achter de studenten wat betreft het tempo van de werkzaamheden. “Het is wel positief dat de gemeente en VBU in november door DUWO uitgenodigd zijn om de voortgang te bespreken.” Volgens hem heeft de veiligheid van studenten voor de gemeente de hoogste prioriteit. “Als er iets aan de hand is, willen we dat de studenten weten dat we er in de eerste plaats voor hen zijn.”

Volgens de planning van DUWO zijn alle werkzaamheden voor het eind van dit jaar afgerond. Naast alle bouwkundige verbeteringen zegt de corporatie ook meer aandacht te willen besteden aan brandveilig gebruik van de wooneenheden door de studenten.

Foto vlnr: Laura Dijksma, Myrthe Rikkelman (beiden VBU), Ed Paap en Herbert Raat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.