Op eigen grond van de gemeente moeten er meer sociale huurwoningen voor ouderen en jongeren komen en die moet zij niet naar andere doelgroepen, zoals vluchtelingen, laten gaan. Dat vinden Burgerbelangen Amstelveen (bbA), CDA en 50Plus. Zij dienen daartoe twee moties in, als de gemeenteraad woensdag de Perspectiefnota (contouren van volgende begroting en beleid) behandelt. 50Plus wil, met steun van het CDA,  wil dat honderd procent van de op schaarse grond van de gemeente te bouwen woningen, in plaats van dertig tot vijftig procent, naar starters op de woningmarkt gaat.

Amstelveen moet kiezen voor een andere aanpak dan die tot nu toe gebruikelijk is geweest, zegt fractievoorzitter Emiel Sjaardema van 50Plus, daarbij ook verwijzend naar een uitzending van het politieke programma ‘Beslist’ van de lokale tv-zender.

Stichting

50Plus stelt in de motie voor de schaarse grond die de gemeente nog heeft volledig te gebruiken voor betaalbare woningen voor startende Amstelveners, daarbij constaterend dat in hun stad de wachttijd op een woning voor jongeren het hoogst in de regio – namelijk 19 jaar – is. De bestaande door de gemeente gehanteerde regelgeving schiet tekort, vinden Sjaardema en Arjen Siegmann (CDA). B en W moeten volgens hen serieus in gesprek gaan met partijen om een lokale stichting op te richten die voor de mensen die nu op een wachtlijst staan woningen bouwt en zo minimaal die wachttijd in lijn brengt met omliggende gemeenten. Het CDA heeft een complete tegenbegroting gemaakt, om vooral kosten op woningbouw te besparen en te voorkomen dat de goed betaalden in luxe appartementen wonen en er ook Amstelveners zijn, die geen betaalbare woning kunnen vinden.

50Plus vindt dat de bestaande regeling scheefgroei op de woningmarkt in de hand werk en de gemeente voor sociale huur niet afhankelijk moet zijn van Eigen Haard, de corporatie die nu vaak de beperkte grond mag bebouwen. “Het niet wenselijk is dat we van slechts één marktpartij afhankelijk zijn”, zegt Sjaardema in de door gem in te dienen motie.  Naar zijn mening moeten projectontwikkelaars een verplicht percentage sociale woningen bouwen. En dan niet zo maar dat die na verstrijking van de verplichte termijn (vaak maar 15 jaar) alsnog in de vrije-huursector terecht komen en daarmee aan de betaalbare huursector worden onttrokken.

Convenant

Raadslid Jacqueline Solleveld van bbA vraagt, met steun van 50Plus, conform het Uitvoeringsprogramma Woonzorgvisie 2022-2040 en het op 5 juni getekende Convenant, de aan de Maccabiadelaan te  verrijzen zorgwoningen aan Amstelveners te leveren.  Wethouder Adam Elzakalai heeft namens Amstelveen een convenant getekend, samen met andere gemeenten en negen woon-, welzijn- en zorgpartners. Zij wil dat de 41 ‘zorggeschikte woningen’ op gemeentelijke grond aan de Maccabiadelaan volgend jaar toegekend worden te kennen aan de doelgroep waarvoor zij bedoeld zijn: Mensen met een zorgvraag en niet aan vluchtelingen.  Dat is volgens haar overeenkomstig de in het convenant vastgelegde norm:  ‘Zelf als het kan; thuis als het kan; digitaal als het kan’. Amstelveen vergrijst in rap tempo, constateert bbA en de fractie meent dat de gemeente ervoor moet zorgen dat ouderen, ook als zij hulpbehoevend raken, nog zelfstandig kunnen blijven wonen, op voorwaarde dat hun woning en de omgeving dit toelaten. In dat verband herinnert de fractie er aan dat vele ouderen soms in een woning zonder lift zitten of doordat de kinderen uit huis zijn teveel ruimte hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.