Gelijktijdig met dat over onderwijs in Panta Rhei vindt in het raadhuis woensdag 17 mei (om 20.30 uur) een gesprek met de gemeenteraad plaats over ‘betaalbaar’ wonen. Men wil daar kennelijk inwoners spreken, maar die moeten dan niet naar Panta Rhei gaan.
Eerder op de avond (19.30 uur) is er nog een zogenaamd ‘raadsgesprek’ over de Metro[pool Regio Amsterdam (MRA) in het raadhuis. In de hoop dat het op tijd is afgelopen (ook 20.30 uur) kan met snel overlopen naar dat over wonen.
Specialisten
Daar is de centrale vraag, die geregeld ook in de gemeenteraad wordt gesteld, hoe men er voor kan zorgen dat wonen in Amstelveen betaal wordt. Los daarvan vroeg GroenLinks al eens wat voor de PvdA ‘betaalbaar’ is. Want er nooit bedragen genoemd, terwijl de huizen steeds kleiner blijken te zijn. De gemeente zegt nu dat raadsleden in gesprek gaan met inwoners, die voor bijna een kwart uit buitenlanders, onder wie veel expats, bestaat. De gemeente zegt ook dat er specialisten komen praten over mogelijkheden om het ‘betaalbaar’ te wonen te stimuleren. Inwoners die suggesties hebben, kunnen zich aanmelden via raadsgriffie@amstelveen.nl.
Nieuwe wet
Betaalbaar wonen is nu een hot thema in heel het land, niet het minst in Amstelveen. De nieuwe Wet Versterking Volkshuisvesting en de Woondeal vormen de aanleiding voor deze bijeenkomst, zegt de gemeente. Met de Nationale Woon- en Bouwagenda wil minister De Jonge het landelijk woningtekort oplossen. De regionale woondeals zijn hier een uitwerking van. Hierin staan, naast de afspraken over het aantal te bouwen en transformeren woningen, ook de locaties, het aandeel betaalbare woningen, het percentage sociale huur en afspraken over de huisvesting van aandachts-groepen. Maar zolang statushouders vóór Amstelveners gaan, blijft het tekort aan woningen bestaan.
Beleid
Op basis van de opbrengst van ‘Het Raadsgesprek’ kan volgens de gemeente de gemeenteraad over de woonagenda en het thema ‘betaalbaar wonen’ beleid bepalen. Het is overigens niet de bedoeling dat men individuele gevallen, waarvan er in Amstelveen natuurlijk vele zijn, te bespreken met de raad. Het gaat “om het verkennen van diverse (beleids)instrumenten”, zegt de gemeente. “De gemeenteraad stelt de kaders van het woonbeleid vast. Ter voorbereiding hierop heeft GroenLinks een discussienota geschreven ‘optimaliseren Betaalbaar Wonen’.” Men kan die lezen op de website van de partij: https://amstelveen.groenlinks.nl
Hier wordt gezegd dat door de instroom van statushouders er een tekort aan soc woningen zou zijn. Ja, het speelt mee maar meer ook niet. Dat is een pertinente leugen die goed zou passen bij de gebruikelijke verhaaltjes waar een Wilders en Baudet zo gek op zijn.
Ook wordt er met geen woord gerept over de toenemende instroom van expats en buitenlandse studenten, waarvan je je af kunt vragen of dat economisch nu allemaal noodzakelijk is. Het percentage soc woningbouw daarentegen is gewoon achteruit gegaan, terwijl de vraag is toegenomen. Dit kan men gewoon afleiden uit een haast verdubbeling van de wachttijden vanaf een 2008 tot nu een 17 jaar.
De oorzaken hiervan vormen een hele reeks en liggen bij landelijk en lokaal beleid of liever gezegd het totaal loslaten van beleid op dit gebied.
Een “raadsgesprek” is dan ook een gotspe. Bij de lokale overheid weet men heel goed waar het aan mankeert. In die motie van GL staan een heleboel zaken waar men zo aan kan beginnen zonder al te veel geklets. Dit gedoe van “ inspreken” werkt enkel maar vertragend. ( maar dat vinden een VVD&D66 misschien hier enkel maar leuk) Ook kunnen allerlei politieke partijen zich hiermee heerlijk profileren, maar het lost niets op. Misschien kan de hr Bos daar ook eens een colomn aan wijden.
Daarom wil ik besluiten met een oud citaat van een PvdA’er uit de tijd dat de PvdA nog echt sociaal was; In gelul kun je niet wonen.
Maw gemeenteraad doe uw werk en sla spijkers met koppen.