Het loopt uit de hand met de WOZ-waarde, waarop de jaarlijkse gemeentelijke Onroerende Zaak Belasting (OZB) wordt gebaseerd. Onder meer maken steeds meer commerciële bureaus bezwaar, zogenaamd op no-cure-no-pay basis, maar de cliënten (en gemeenten) betalen wel als er een lagere WOZ-waarde, die ook voor de Belastingdienst geldt, uitkomt. De grootste coalitiepartijen D66 en VVD willen een onderzoek naar de vereenvoudiging van de bezwaar procedure.

De beide fracties vragen B&W schriftelijk of er in Amstelveen hogere kosten gemaakt worden, nu in tal van gemeenten – veelal door commerciële bureaus – bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde wordt gemaakt.

Gemakkelijk

Overigens is die kwestie vermoedelijk allang achter gesloten deuren in het coalitieberaad besproken. Dat onderzoek komt er dus. Beide fracties zeggen wel dat zij voorstander zijn van het recht op bezwaar voor inwoners, maar willen dat Amstelveners dat zelf doen. Er moet volgens hen informatie komen hoe gemakkelijk dat is. Ook of de procedure nog gemakkelijker kan, moet de gemeente onderzoeker, vinden zij. “Als gemeente moeten wij de ambitie hebben een open overheidsorgaan te zijn waar burgers makkelijk en snel mee in contact kunnen treden,” zegt raadslid Aarabi van D66. De partijen pleiten er voor dat B&W bekijken of het mogelijk is de aanslag van het voorgaande jaar ook op de

gemeentelijke belastingaanslag te printen of deze als bijlage mee te sturen. Zo kan men volgens hen de werkelijke belasting verhoging of verlaging in harde euro’s in een oogopslag te zien is. Raadslid Bart Dorgelo van de VVD wil optimale transparantie bij de gemeentebelasting en inzicht in hoeveel meer of minder inwoners moeten betalen dan vorig jaar. “Dat is verhelderend en helpt gezinnen de impact van de aanslag te bepalen”.

Veel geld

De beide raadsleden verwachten dat de gemeentelijke dienstverlening door hun voorstellen wordt verhoogd en de inwoners sneller antwoord op een gewenste verhoging of verlaging van de WOZ-waarde krijgen. Hun voorstellen zijn volgens hen in lijn met de wens van staatssecretaris Van Rij om te onderzoeken of een informelere bezwaarprocedure kan helpen. Naar hun mening is een inwoner daarmee beter geholpen en beperkt men bezwaarprocedures via commerciële bezwaarbureaus, die gemeenten veel geld kosten. Zij denken vooral aan de zogeheten ‘proceskostenvergoeding’ en het beslag op de ambtenarencapaciteit.

Bureaus

Zij wijzen er op dat bezwaren die via commerciële bureaus worden ingediend tegen de WOZ-beschikking in aanmerking komen voor een proceskostenvergoeding, die enkele honderden, maar ook duizenden euro’s kan bedragen. In 2021 waren gemeenten ongeveer 18 miljoen euro kwijt aan proceskostenvergoeding voor bezwaarbureaus. Daarnaast wordt volgens de raadsleden een groot beslag gelegd op de ambtenarencapaciteit. “Waar onroerendezaakbelasting met een tiental euro’s verlaagd kan worden, is de proceskostenvergoeding voor een commercieel bureau soms wel 2000 euro”, zeggen zij. “Daar komen nog de extra ambtelijke kosten bij.”

Vijf jaar

De fracties willen wel eens weten welk percentage van de Amstelveners in de afgelopen vijf jaar op jaarlijkse basis in bezwaar is gegaan tegen de WOZ-beschikking en hoeveel bezwaarmakers dat deden dat via een commercieel bureau. Hoe vaak is een bezwaar ingewilligd en tot hoeveel WOZ-verlaging en daaraan gerelateerde verlaging van lokale heffingen heeft dat geleid? vragen zij ook en hoeveel er aan proceskostenvergoeding werd uitgekeerd aan commerciële partijen. De partijen vinden dat gemeenschapsgeld niet via vergoedingen voor commerciële bureaus moet worden besteed, die volgens hen niet in verhouding staan tot de belastingverlaging die een burger kan verwachten.

5 REACTIES

  1. De gemeente Amstelveen maak veel gebruik van externe bureau’s, als de inwoners van Amstelveen dat gaan doen gaan de VVD en D66 zeuren, begin bij jezelf vrienden.

    • Aan de andere kant kan ik me heel goed voorstellen dat men paal en perk wil stellen aan al die mensen die terwille van een paar tientjes voordeel de belastingbetaler daarvan een veelvoud laat betalen al of niet door bemiddeling van een commercieel bureau.
      Bovendien de huizenbezitter moet niet zeuren. Hij heeft de afgelopen 20 jaar alleen maar grof verdiend op zijn bezit.

  2. Frank, het gaat niet om een paar tientjes, zelf ervaringen met de gemeente, vertelde ze bij de eerste afspraak dat ik waarschijnlijk niet in aanmerking zou komen voor een regeling, maar er moest toch een extern bureau aan te pas komen, de uitslag was zoals ik al voorspelde, zo werken ze bij een gemeente.
    Als je een ooit een huis hebt gekocht moet je dus niet zeuren omdat dit nu meer geld waard is geworden, van een onzin.

    • Uw huis wordt gezien als kapitaal. In Amstelveen zijn de huizen in 30 jaar 10x over de kop gegaan. Mag daar alsjeblieft belasting over betaald worden. Anderen betaalden sowieso 30% in box 3 elk jaar opnieuw.

  3. De hoeveelheid externe bureaus die alle rijsksubsidies opslurpen die de wethouders en andere ambtenaren van Amstelveen inhuren is inderdaad opvallend. Alle subsidies gaan naar deze specialisten, maar de werkelijke kosten van de verduurzaming komen op de rekening van de bewoners.

    Aan de deskundigheid van deze bureau’s twijfel ik niet, maar de manier hoe ze aan de miljoenen euro’s komen wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.