De openbare basisschool de Pioniers aan Orion, die zich als eerste bij de gemeente aanmeldde, start met afvalscheidingsproject ‘‘Afval scheiden op school’. Evenals andere scholen in de stad gaat de Pioniers leerlingen voorlichten over afvalscheiding.

Wethouder Floor Gordon, die zich zowel met afval als met Duurzaamheid bezig houdt, was er vrijdag bij, samen met haar collega van onderwijs Frank Berkhout. De laatste had bijzondere herinneringen aan de school, omdat zijn kinderen er op waren geweest, zei hij.

Mooie dingen

“Van afval mooie dingen maken.” Zo omschreef Maartje den Leuken van adviesbureau De Bries in haar gastles voor een stampvolle zaal leerlingen (alle klassen waren bij elkaar) het doel van het project. Zij had verschillende bakken in de kleuren groen, blauw, rood en grijs om de leerlingen te laten zien hoe zij moeten scheiden. Alle deelnemende krijgen van de gemeente afvalbakjes voor in de klas, minicontainers en afvaleilanden voor de educatie. “Het is mooi dat we dit nu starten”, vond Floor Gordon. “Duurzaamheid betekent dat we de wereld een beetje mooier maken.”

Eiland

Een afvaleiland is één grote afvalbak voor vier soorten afval: papier, plastic / metaal / blik / drinkpakjes (PMD), groente / fruit / etensresten (GF) en restafval. Naast middelen krijgt de school ook een educatief programma over afval scheiden en het belang van grondstoffen hergebruiken aangeboden. Floor Gordon: “We zijn er trots op dat basisscholen van ons aanbod gebruik maken.” Zij vindt het belangrijk dat kinderen vroeg leeftijd leren afval te scheiden zodat de grondstoffen kunnen worden hergebruikt. “Bovendien nemen zij deze kennis mee naar huis en inspireren het gezin om thuis ook meer afval te scheiden.”

Minder restafval

Frank Berkhout staat volledig achter zijn collega en partijgenote (D66). “Door de minicontainers en bakken aan te bieden, stimuleren we de scholen om nog meer te scheiden en hun hoeveelheid restafval te beperken,” zegt hij. Basisscholen scheidden al eerder papier en karton. “Maar nu kunnen nu zij ook GF en PMD apart inzamelen. Het afval van de scholen nemen wij mee tijdens onze inzamelroute van huishoudelijk afval.”

Adviesbureau De Bries begeleidt de deelnemende scholen en biedt in samenwerking met de gemeente het educatieve programma aan. Basisscholen kunnen zich nog steeds aanmelden voor het afvalscheidingsproject via: teamschoon@debries.eu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.