Vermeerkenner en voormalig cultuurwethouder Rien Alink verzorgt woensdag 5 april (20.00 uur) een inleiding over het werk en leven van de schilder Vermeer, voorafgaand aan de documentaire ‘Dicht bij Vermeer’ in Cinema Amstelveen.

Alink heeft inmiddels zijn vierde boek over de schilder Vermeer geschreven. Dat heet ‘Tot eer van Vermeer’.

Gouden Kalf

In ‘Dicht bij Vermeer’ geeft Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes een inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Ze filmt Rijksmuseum curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler in hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van de schilder.

Diplomatie

De documentaire laat alles zien: Van de stille diplomatie, die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen tot de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag schilderijen te ontleden. En natuurlijk het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is. Langzaamaan ontdekt men in de documentaire hoe Vermeer in staat was de werkelijkheid zo anders in beeld te brengen dan zijn tijdsgenoten. Maar bovenal toont ‘Dicht bij Vermeer’ de aanstekelijke liefde van de conservatoren en andere betrokken voor de kunst van Vermeer. Zoals Weber het liefdevol zegt: ‘Zoiets kan je blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen.’ Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data van de films en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.